Cei mai mulţi dintre tulcenii prezenţi marţi, în prima seară a festivalului „Săptămâna Interetnică”, au refuzat să respecte regulile impuse de organizatori, preferând să se bucure de spectacol, fără mască, de la distanţă, şi nu pe scaunele amplasate în Piaţa Civică.
„Cei mai mulţi dintre spectatori au fost foarte reticenţi, nu au vrut să-şi pună masca şi implicit nu aveau acces în spaţiul amenajat. Au preferat să stea în spaţiul delimitat de noi, la distanţă, pentru a nu-şi pune masca, pe motivul că se aflau în aer liber. Au fost undeva la 10-15 spectatori care au dorit să stea în spaţiul amenajat, fiind termoscanaţi la intrare”, ne-a spus Ana Lazăr.
Spectacolul din prima seară s-a desfăşurat lângă scenă, pentru o mai bună vizionare a momentelor artistice.
„Pentru că a fost prima seară, iar distanţa a fost mare între scenă şi locul unde era publicul, am decis ca partea de dans să se desfăşoare pe pavaj, la distanţă mare de zona delimitată. În zilele următoare nu o să mai facem acest lucru, iar reprezentaţiile vor avea loc pe scenă. Nu am avut persoane care să ne provoace probleme, doar că mulţi părinţi îşi lăsau copiii nesupravegheaţi şi intrau în spaţiul delimitat de noi”, ne-a spus Ana Lazăr.
Programul artistic din prima seară a celei de a XV-a ediţie a festivalului „Săptămâna Interetnică” a suferit modificări, din cauza situaţiei privind riscul de răspândire cu virusului covid.
„Cu o zi înainte am aflat că nu mai vine grupa <<Alto-na>> din Cerna şi atunci am fost nevoiţi să ne mobilizăm, iar ca să completăm spectacolul am făcut un colaj cu dansuri aparţinând mai multor etnii pe care l-au executat voluntarii noştri. Cei de la Altona ne-au comunicat faptul că în comună au apărut trei cazuri de coronavirus, iar părinţilor le-a fost teamă să nu fie un factor de răspândire a pandemiei la nivel de municipiu, deci a fost un act de responsabilitate din partea lor”, ne-a precizat coordonatoarea festivalului, Ana Lazăr.
În deschiderea manifestării, primarul Constantin Hogea a vorbit despre ineditul acestei ediţii a festivalului.
„Din păcate, anul acesta este o manifestare inedită, nu tocmai în sensul bun sau fast al cuvântului. Nu mai este aceeaşi efervescenţă care era în fiecare vară aici, de spectatori care veneau să asiste la reprezentaţiile extraordinare ale tuturor minorităţilor. După cum observaţi, trebuie să respectăm şi regula de distanţare socială. La un moment dat a fost pus în discuţie dacă mai este oportun să facem această manifestare sau nu. Am decis că trebuie s-o facem, trebuie să facem cumva să mai ieşim din <<griul>> acesta în care ne-a introdus pandemia de coronavirus şi să încercăm să mai şi trăim şi să asistăm la un spectacol frumos şi interesant cum ne oferă de fiecare dată minorităţile etnice”, a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.
Spectacolul la care accesul publicului este gratuit va continua în această seară cu reprezentaţii de dansuri ale romilor şi lipovenilor, vineri va fi seara tătarilor, iar sâmbătă evenimentul se va încheia cu seara grecilor.