Autorităţile sunt obligate să organizeze colectarea separată de la fiecare familie din Tulcea

Parlamentul a aprobat recent legea compostului, astfel că toate unităţile teritorial administrative ale României sunt obligate să organizeze colectarea separată a fracţiei bio-degradabile de la fiecare familie din România.

În judeţul Tulcea există o staţie de compost construită la Mihai Bravu care este operată de Iridex, o companie specializată în gestionarea deşeurilor, şi mai sunt planuri de construire a unor astfel de staţii, potrivit directorului general al JT Grup Tulcea, Ionuţ Tudorache.

„În judeţ avem o staţie de compost deja construită la Mihai Bravu care este operată de Iridex. În momentul de faţă şi-au asumat un procent de deviere de la depozitare de minim 39% din totalul deşeurilor menajere colectate care va fi transformat în compost, respectiv fracţia biodegradabilă. În prezent, legea spune că UAT-urile au obligaţia de a devia de la depozitare minim 35% din totalul deşeului colectat. Acest lucru înseamnă că din totalul deşeului menajer plus cel reciclabil se depăşeşte depozitarea de 65% şi se plăteşte la fondul de mediu 50 de lei pe fiecare tonă nerealizată. Noi sperăm ca până la finalul anului să reuşim să atingem această ţintă şi să scutim primăriile de plata contribuţiilor. Mai există o staţie de cogenerare construită lângă Carniprod care funcţionează de patru ani şi produce energie electrică pe care o dă în reţea. Din informaţiile mele, mai sunt planuri de construire a unor astfel de staţii, inclusiv societatea noastră intenţionează să se autorizeze pentru producerea de compost”, ne-a declarat directorul Ionuţ Tudorache.

Potrivit directorului, în programul SMID Tulcea sunt prevăzute mini compostoare pentru gospodăriile de la ţară care sunt în curs de distribuire, circa 90% fiind deja distribuite către populaţie.

„Prin ghidul de colectare al deşeurilor din judeţul Tulcea pe care l-a întocmit JT Grup se explică cum se folosesc aceste mini compostoare. Acestea sunt destinate deşeurilor vegetale din grădini şi cele biodegradabile. Câteva localităţi au refuzat distribuţia de mini compostoare deoarece atunci când a fost proiectat SMID au fost cumpărate pentru jumătate din gospodăriile din judeţ. Împreună cu ADI Deşeuri lucrăm la o strategie pe fonduri europene pentru dotarea tuturor gospodăriilor cu aceste mini compostoare. Salut aprobarea legii compostului deoarece introduce România în normalitate pentru că eram printre ultimele state care nu aveau implementată această lege. În acelaşi timp apreciem eforturile depuse de domnul deputat Lucian Simion care este părintele acestei legi”, a precizat Ionuţ Tudorache.

Legea compostului a fost iniţiată de către deputatul tulcean Lucian Simion, care susţine că sistemul de colectare practicat în prezent în judeţ este unul destul de complex şi trebuie stabilizată  procedura de implementare. Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA