„Cea mai importantă problemă nerezolvată în judeţ este asigurarea unui trai decent în toate localităţile”
Laurenţiu Mocanu, coordonatorul organizaţiei judeţene de tineret Pro România, este candidatul partidului pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea. Laurenţiu Mocanu, în vârstă de 30 de ani, este absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti şi lucrează în Tulcea, la o companie cu activităţi în comercializarea seminţelor.
– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?
– M-aş defini ca fiind un om simplu, un tânăr care caută răspunsuri, soluţii şi nu o face de pe margine. Sunt unul dintre cei mulţi care-şi doresc cu ardoare ca lucrurile să se schimbe în bine în ţara noastră, în judeţul nostru! Un om care vrea sa schimbe înţelesul cuvântului „politician” din zilele noastre, care, din păcate, a ajuns să fie perceput într-un sens destul de negativ. Eu, oricum nu sunt politician, n-aş fi avut timp să devin! Sunt un tânăr la început de drum politic, cu încredere în oameni şi deschidere către administraţie, dispus să-mi dedic timpul multor îmbunătăţiri în acest vast domeniu pentru mai-binele oamenilor! Şi, să învăţ continuu din experienţa celorlalţi.
– Cât de importantă este pentru un preşedinte o majoritate prietenoasă în Consiliul Judeţean?
– O majoritate prietenoasă este extrem de importantă, însă o colaborare prietenoasă cu toţi membrii Consiliului judeţean cred că este primordială! Fiecare consilier în parte este important pentru că reprezintă nişte oameni care l-au ales să-i reprezinte cu profesionalism pentru mai binele judeţului nostru! Pentru fiecare decizie, pentru fiecare hotărâre de consiliu cred că este absolut necesar ca, în primul rând să fie consultaţi specialiştii, oameni bine pregătiţi pentru fiecare domeniu de activitate în parte, pentru a se adopta hotărârile cele mai corecte!
– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de preşedinte?
– În orice funcţie există atât avantaje cât şi dezavantaje din punct de vedere personal. Un dezavantaj aş vedea în faptul că timpul petrecut cu familia va fi mult mai puţin, iar lucrul acesta este irecuperabil! Cel mai important este faptul că aş putea face mai multe lucruri cu adevărat importante pentru comunităţi mari de oameni, investiţii, proiecte care să aducă tot mai multe facilităţi în zonele respective şi că toate aceste lucruri coroborate pot duce la un trai decent pentru toţi tulcenii, de la un capăt la altul al judeţului. Dacă dumneavoastră credeţi că acesta este un avantaj, eu vreau să spun că este un privilegiu.
– Care este punctul slab în Consiliul Judeţean referindu-ne aici la direcţiile şi regiile din subordinea instituţiei?
– Bănuiesc ca toate instituţiile au punctele lor slabe, nu există ceva care să fie perfect! Important este să găsim rapid aceste puncte slabe şi, evident, să le îmbunătăţim, aşadar să eficientizăm cât mai repede posibil toate serviciile/activitatea din toate direcţiile/instituţiile aflate cumva în relaţie directă cu Consiliul Judeţean Tulcea.
– Care dintre regiile Consiliului Judeţean ar trebui închisă sau reformată din temelii?
– Oamenii confundă adeseori Reforma cu „să-i dăm afară pe ăştia şi să-i aducem pe ai noştri”. Nu mi se pare corect un astfel de comportament pentru că eu ştiu că într-o astfel de instituţie sunt foarte mulţi specialişti, oameni care ştiu exact ce au de făcut în domeniile lor de activitate. Aşadar, cred că trebuie să fim cu toţii judecaţi după criteriile de performanţă, să analizăm, să încercăm să îndreptăm acolo unde pot fi deficienţe şi doar în ultimă instanţă, dacă se dovedeşte delăsare şi rea-credinţă, să apelăm la ultima solu-ţie: înlocuirea respectivei persoane.
– Veţi da afară oameni din Consiliul Judeţean?
– Nu acesta este scopul unui preşedinte de Consiliu Judeţean! Meritele şi performanţele oamenilor trebuiesc încurajate, iar un manager bun trebuie sa evalueze în primul rând corect performanţa, profesionalismul cu care-şi face fiecare datoria în cadrul instituţiei, pentru a lua deciziile cele mai potrivite.
– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul judeţului şi care ar fi soluţiile?
– Cea mai importantă problemă nerezolvată în judeţ este asigurarea unui trai decent în toate localităţile! Din păcate, Consiliul Judeţean nu prea are prerogative în acest sens dar continuarea investiţiilor în infrastructură, şi aici mă refer la apă şi canalizare până-n cele mai îndepărtate sate în care locuiesc tulceni, cred că acest lucru este posibil. Eu văd o conlucrare perfectă între Consiliul Judeţean şi toţi primarii, indiferent de culoarea lor politică pentru mai-binele cetăţenilor în slujba cărora ne-am pus cu toţii atunci când ni s-a oferit onoarea de a candida. Aşadar, prioritar ar fi sprijinul din partea Consiliului Judeţean acordat tuturor primarilor pentru accesarea de fonduri europene pentru proiecte edilitare, mai puţină birocraţie şi mai multă muncă şi seriozitate.
– Cât de important este pentru un preşedinte de CJ să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?
– Mi-aş dori ca acest lucru să nu fie important pentru că oamenii votează şi aleg nişte oameni pe nişte funcţii pentru că au încredere că acei oameni vor munci pentru ei. S-a împământenit ideea conform căreia un guvern de o anumită culoare politică să-şi ajute doar UAT-urile de aceeaşi culoare politică.
Nu sunt de acord cu acest lucru, acesta este unul dintre lucrurile determinante pentru ho-tărârea mea de a întra în politică şi de a pune umărul la treabă pentru a schimba mentalităţi şi năravuri(!) Preşedintele de consiliu judeţean este ales de către cetăţeni anul acesta, ar fi păcat ca, indiferent de culoarea viitorului preşedinte, proiectele aflate în derulare, dar şi cele viitoare să sufere întârzieri, sau să fie blocate/abandonate. Venim după 30 de ani în care lucrurile s-au mişcat destul de greu. Este timpul să schimbăm acest modus vivendi şi să-i obligăm pe guvernanţi, orice culoare politică ar avea, să aibă grijă de toţi cetăţenii judeţului Tulcea, ai celorlalte judeţe, în mod egal. Aceasta este politica Pro România.
– Pe câţi dintre consilierii judeţeni aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?
– Sunt tânăr şi nou în politică şi mă bucur că am avut şansa să cunosc oameni extraordinari în Pro România! Avem oameni profesionişti, calificaţi în diferite domenii de activitate, oameni cu mintea deschisă şi cu dorinţa sinceră de a contribui cu toate puterile lor la bunăstarea judeţului! Suntem o echipă, iar consilierii pe care-i propunem reprezintă un efort comun al tuturor celor implicaţi pentru a ieşi în faţa cetăţenilor cu propunerea unor oameni valoroşi!
– Pentru mandatul 2020-2024, care este proiectul administrativ cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?
– Toate proiectele cu care venim în faţa oamenilor sunt importante dar dacă trebuie să vorbesc musai despre unul voi aminti două: Centrul Universitar Internaţional cu sediul principal la Tulcea şi laboratoare de cercetare şi pregătire a studenţilor în diferite localităţi din judeţ şi colaborarea UAT-urilor cu mediul de afaceri printr-un parteneriat public privat pentru realizarea unor parcuri multifuncţionale unde s-ar putea crea noi locuri de muncă şi salarii decente.
– Vă consideraţi un om norocos?
– Da.
Lista consilieri judeţeni Pro România
- Zibileanu Ştefana
- Badea Petre
- Marinescu Liliana
- Popescu Bianca
- Furdui Lucian
- Zaharcu Neviser
- Cilighidreanu Neculai
- Leonte Ştefan
- Venin Sorin-Claudiu
- Mocanu Laurenţiu
- Rădulescu Claudia-Veronica
- Cicîrîc Valeriu
- Georgescu Victor
- Răduş Nicolae
- Pascale Florin
- Timiş Nicoară
- Chiţu Radu-Daniel
- Ichim Andone
- Ifrim Marius-Cristinel
- Dobre Eugen-Daniel
- Tornea Gheorghe
- Visterneanu Elena
- Panait Grigore
- Cucerencu Marian
- Bucelan Valentin
- Bulgaru Florin
- Fedot Valentin-Vitea
- Ciauş Timur-Alexandru
- Ştefan Daniela
- Lupu Corneliu
- Gavrizi Cristian
- Radu Steluţa
- Pricop Florin-Eugen
- Donciu Viorica
- Savin Nadi
- Mihăilă Marius-Andrei
- Dumitru Daniela-Georgeta
- Isac Antonia