Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi ar putea iniţia până la finalul acestui an o acţiune în instanţă prin care se va stabili valoarea bunurile deţinute pe faleza municipiului, în zona Vămii. Conducerea APDM susţine că nu are nicio problemă cu proiectul de reabilitare demarat în iulie de Consiliului Judeţean Tulcea şi că nu a cerut niciodată sistarea lucrărilor, dar trebuie protejat interesul companiei.

APDM deţine în acea zonă mai multe bunuri printre care pavele şi reţele electrice sau de apă, iar până în prezent, deşi s-au purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Tulcea, nu s-a ajuns la o valoare comună a platformei.

„Instanţa rămâne varianta cea mai la îndemână la momentul actual, aceea de a ne judeca pe valoare, astfel încât să nu spună nici APDM nici CJ cât valorează, ci instanţa printr-un evaluator extern. Dacă nu o vor face cei de la CJ cu siguranţă o vom face noi, pentru că modul în care funcţionăm în prezent nu poate să mai continue pentru mult timp. Aşteptăm în continuare răspunsul Poliţiei Transporturi, iar dacă nu ne vine un răspuns cât mai curând vom iniţia o acţiune în instanţă, cel mai probabil până la sfârşitul acestui an”, ne-a declarat directorul APDM Galaţi, Alexandru Gabriel Şerban.

Consilierii judeţeni au votat un proiect de hotărâre privind trecerea în domeniul public a bunurilor, în urma unei evaluări făcute de instituţie în valoare de 440.800 de lei fără TVA. Pe de altă parte, APDM Galaţi a transmis anul trecut un document potrivit căruia valoarea bunurilor aflate în proprietatea companiei este de 792.600 de lei.

„CJ prin Hotărâre de Guvern a primit terenul din zona falezei. În dreptul clădirii pe care APDM o are în proprietate în municipiul Tulcea există şi o platformă. Când vorbim de platformă nu vorbim doar de nişte pavele, aşa cum s-a tot sugerat de conducerea CJ, ci de o fundaţie, terasament, beton turnat şi abia la final stratul de pavele. Acestea sunt în proprietatea APDM, la fel ca şi reţelele de apă şi cele electrice. S-a făcut o evaluare de APDM în ideea de a fi cumpărate aceste bunuri de către CJ.

Această evaluare a fost aprobată în Consiliul de Administraţie al APDM şi în AGA. Pe de altă parte, CJ a făcut o evaluare proprie cu o valoare care a ieşit mai sus de jumătatea evaluării noastre şi am intrat într-un schimb de adrese. Noi am preluat problema imediat de cum am venit în februarie şi am avut patru întâlniri cu cei de la CJ Tulcea. Am identificat soluţii prin care s-ar fi putut debloca această situaţie. Ultima hârtie a plecat din luna mai de la APDM către CJ Tulcea”, a precizat la Tulcea în cadrul unei conferinţe de presă, directorul APDM Galaţi, Alexandru Gabriel Şerban.

APDM Galaţi a sesizat Poliţia Transporturi pentru distrugerea bunurilor de pe faleză, ancheta fiind încă în desfăşurare.

„Ne-am trezit în iulie 2020 cu platforma dezafectată. Am fost nevoiţi să facem o sesizare către Poliţia Transporturi pentru că este un bun al societăţii noastre şi nu puteam să ne prefacem că nu vedem ce se întâmplă acolo. Ei au intrat cu o hotărâre de CJ în care şi-au aprobat acea evaluare. Acum suntem într-un impas în care ei trebuie să înţeleagă că nu pot distruge un bun proprietate privată fără să ne despăgubească. Noi nu avem nicio problemă cu proiectul lor, din punctul nostru de vedere el trebuie să fie finalizat, dar totodată trebuie să protejăm interesul companiei. Nu am cerut niciodată sistarea lucrărilor, dar nici nu vrem să avem de suferit cu toţii prin distrugerea unor bunuri proprietate privată”, a mai spus directorul Alexandru Gabriel Şerban.

În luna august, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a semnat şi înmânat Ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a portului şi falezei Dunării care a fost dat pe 13 iulie. Proiectul de 40 de milioane de euro, presupune aducerea la standarde moderne a portului şi falezei municipiului şi implică un mix de cheu vertical (preponderent) şi un cheu pereat, dar şi modernizarea platformei portului (falezei), care să fie o zonă agreabilă de promenadă.

Portul Tulcea este principala zonă de promenadă a municipiului şi a aparţinut până acum câţiva ani Administraţiei Porturilor Dunării Maritime Galaţi care în ultimii 30 de ani nu a investit sume importante pentru reabilitarea acesteia.