* La nivelul judeţului, rata de incidenţă a cazurilor de coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori în şase localităţi

* Grindu înregistrează o incidenţă mai mare de 6 la mia de locuitori

* Municipiul Tulcea are o incidenţă de 1,26 la mia de locuitori

Tulcea se află pe lista judeţelor din ţară care au vulnerabilitate ridicată legată de epidemia de COVID-19, potrivit raportului săptămânal al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea se reunesc astăzi, începând cu ora 8.30, în şedinţă pentru a analiza situaţia epidemiologică a localităţilor care au rata de incidenţă mai mare de 1,5 la mia de locuitori.

La nivelul judeţului, rata de incidenţă a cazurilor de coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori în şase localităţi, iar Grindu este singura localitate care înregistrează o incidenţă mai mare de 6 la mia de locuitori.

Potrivit prefectului Cristian Iordan, la Grindu este posibilă interzicerea organizării de evenimente private şi se va recomanda scurtarea slujbelor la biserică şi desfăşurarea acestora în curtea lăcaşelor.

„Avem o localitate cu incidenţa de peste 6 la mia de locuitori. Este vorba despre Grindu unde vom organiza, pe o perioadă de 14 zile, echipe formate din asistentul medical comunitar, social şi reprezentantul Poliţiei Locale care se vor deplasa şi discuta cu localnicii despre riscurile privind infecţia cu noul coronavirus şi măsuri de prevenţie. Este posibilă interzicerea organizării de evenimente private cum ar fi petreceri, zile onomastice, nunţi, botezuri, etc. De ase-menea, se va recomanda scurtarea slujbelor la biserică şi desfăşurarea acestora în curtea lăcaşelor, în funcţie de vreme”, ne-a declarat prefectul Cristian Iordan.

Localităţile cu incidenţa de peste 1,5 la mia de locuitori sunt: Jijila, Garvăn, Mineri, Stejaru, Parcheş şi Vasile Alecsandri. De menţionat faptul că la Parcheş şi Vasile Alecsandri numărul populaţiei este unul mic. Municipiul Tulcea are o incidenţă de 1,26 la mia de locuitori.

În localităţile cu incidenţa de peste 1,5 la mia de locuitori, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea va re-comanda instituţiilor publice şi private să îşi organizeze pe cât posibil programul de lucru în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil recomandă decalarea programului pentru a evita aglomerarea la locul de muncă.

„Vom lua în considerare recomandările făcute de către Direcţia de Sănătate Publică şi vom implementa nişte măsuri pentru a diminua creşterea ratei de infectare. Vom recomanda activarea Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă în vederea identificării punctelor vulnerabile din localităţi şi luarea de măsuri locale. Rămâne în vigoare portul măştii în spaţii deschise acolo unde se formează aglomerări şi în cele închise”, a precizat prefectul Cristian Iordan.

Autorităţile vor acorda o deosebită atenţie şi magazinelor comerciale unde vor avea loc controale tematice pentru evitarea aglomerării, deoarece reprezintă un potenţial factor de risc şi trebuie impusă ca regulă distanţarea fizică.

Asistenţii  comunitari şi şefii de post ai IPJ vor distribui în regim de urgenţă pliante cu recomandări privind măsurile de prevenţie. De asemenea, distribuirea de pliante se va face şi  prin intermediul cabinetului medical, a medicului de familie şi asistenţilor medicali comunitari.

Autorităţile pun accent în continuare pe respectarea măsurilor de protecţie de către populaţie, respectiv purtarea măştii de protecţie, distanţarea fizică şi igiena personală.