Tulceanul Sterică Fudulea este noul preşedinte al Consiliului Director al Comunităţii Armâne din România, ales în funcţie la finalul săptămânii trecute.
„Astăzi începe un nou pas în activitatea mea de suflet. Aceea de preşedinte al Consiliului Director al Comunităţii Armâne din România. Este o nouă îndatorire care mă onorează, dar care mă şi obligă la realizări pentru armâname”, a transmis preşedintele Comunităţii Armâne din România, Sterică Fudulea.
Principala preocupare pe care o are preşedintele este înregistrarea armânilor în Comisia de Recensământ, precum şi păstrarea culturii, tradiţiei şi limbii armâne.
„Planurile permanente sunt cele de păstrare a culturii, tradiţiei şi limbii armâne şi bineînţeles pentru anul viitor avem ca şi plan înregistrarea noastră în Comisia de Recensământ, pentru că la ultimul recensământ Comunitatea Armână a fost efectiv ştearsă din analiza acestei comisii şi din situaţia de recensământ a României, cu alte cuvinte noi, armânii, nu mai apărem ca şi armâni în acest recensământ şi atunci, în anul următor acesta ar fi principala preocupare pe care o avem”, ne-a declarat preşedintele Comunităţii Armâne din România, Sterică Fudulea.
Iubitor de cultură şi tradiţie aromâne, Sterică Fudulea promovează în ţară şi străinătate imaginea aromânilor, fiind şi un militant convins în ceea ce reprezintă drepturile şi re-cunoaşterea istorică a acestora, ca minoritate.
Percepuţi ca oameni de afaceri iscusiţi, aromânii constituie un caz aparte în istoria României, putând fi consideraţi însă o comunitate fantomă cât timp membrii acesteia nu sunt recunoscuţi oficial. Plecând de la structura gramaticală latină şi prezenţa fondului principal lexical în majoritate latin, istoricii şi lingviştii susţin trei teorii ce privesc această populaţie. Dincolo de divergenţele specialiştilor şi pesimismul chiar al unor reprezentanţi la vârf ai acestei comunităţi cu privire la viitorul lor, aromânii din Dobrogea şi-au păstrat încă limba şi tradiţiile.
Din 1896 până în prezent, autorităţile ezită să-i considere pe aromâni o minoritate.