În prima zi a mandatului, primarul Ştefan Ilie a semnat o adresă oficială către Ministerul Culturii privind intrarea în patrimoniul municipiului a Grădinii de Vară “Dacia”.  Astfel, imobilul va trece din patrimoniul RADEF România în patrimoniul municipiului Tulcea.

„În prima zi a mandatului, prima hârtie pe care am semnat-o a fost adresa oficială către Ministerul Culturii pentru a putea intra în posesia Grădinii de Vară şi încheierea protocolului de predare-primire, care cred că va fi într-un termen destul de scurt de 3-4 săptămâni”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Planurile actualei administraţii sunt să  igienizeze spaţiul şi să includă imobilul într-un program european cultural.

Situaţia Grădinii de Vară a fost pe agenda miniştrilor culturii din guvernele ultimilor 10 ani, rând pe rând aceştia declarându-şi intenţia de a sprijini transferul imobilului în administrarea Primăriei municipiului.

Anul trecut, în luna mai, ministrul PSD al Culturii Daniel Breaz promitea că se va ocupa personal de această problemă şi că va promova o Hotărâre de Guvern.

De altfel, actualul ministru PNL al Culturii, Bogdan Gheorghiu, declara, în luna august, la Alba Iulia, că este un “avocat” al trecerii fostelor cinematografe de stat aflate în paragină, cum ar fi cel de la Tulcea, la autorităţile locale.

Întâlnire între primarul Ştefan Ilie, reprezentanţii structurilor din primărie şi cei ai societăţilor publice

Tot în prima zi a mandatului, primarul Ştefan Ilie a participat la o întâlnire, în sala Mihail Kogălniceanu, cu directorii şi şefii de structuri atât din cadrul aparatului de specialitate cât şi cei ai societăţilor publice.

 „Am venit în birou şi am început să îmi cunosc noii colegi, iar pe unii dintre ei i-am convocat joi la o întâlnire în sala Mihail Kogălniceanu. Este vorba de coordonatorii, directorii, şefii de structuri atât din cadrul aparatului de specialitate cât şi de la societăţile publice care aparţin municipalităţii. A fost o întâlnire de cunoaştere, socializare în care ne-am prezentat şi am spus cum vedem noi că trebuie să funcţioneze lucrurile în perioada imediat următoare, pe termen mediu şi lung. Am cerut responsabilitate, hărnicie. Le-am acordat încrederea că atât timp cât noii colegi îşi vor respecta atribuţiile pe care le au prin  fişa postului, vor avea în mine un partener şi  intenţionez să schimb în bine fiecare lucru care trebuie modificat. Pentru orice fel de acţiune poate exista o evaluare mult mai bună în aşa fel încât să îndeplinim lucrurile pe care oamenii ni le-au încredinţat prin mandat”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Edilul va evalua fiecare serviciu şi compartiment din cadrul primăriei şi va verifica dacă sunt puse corect în operă atribuţiile funcţionarilor.

„Întotdeauna vor exista şi oameni care vor munci mai puţin sau care greşesc, dar este important să nu greşeşti cu intenţie. De asemenea, o greşeală repetată din neştiinţă nu poate duce la o bună administraţie. Primarul trebuie să verifice în permanenţă acest lucru şi să păstreze în  aparatul de specialitate doar oamenii care sunt cei mai buni. Pe termen scurt voi evalua fiecare serviciu şi compartiment în parte. Voi face acest lucru atât eu, colegii care au primit mandate de consilieri cât şi instituţii abilitate, forme de audit, de analiză. Vom vedea dacă sunt puse corect în operă atribuţiile pe care fiecare funcţionar le are, dacă există criterii de performanţă reali, dacă aceştia sunt îndepliniţi, pentru că munca de aici izvorăşte în teren. Până să depun jurământul am fost în mai multe administraţii locale din ţară tocmai pentru a vedea exemple de bună practică. Am cunoscut mai multe persoane şi entităţi abilitate care au avut succes în alte primării de municipiu din ţară. Este evident că fiecare exemplu bun poate fi adaptat cu realităţile oraşului şi pus în operă”, a subliniat Ştefan Ilie.

Ştefan Ilie îi asigură pe locuitorii municipiului Tulcea că în fiecare minut munceşte pentru oraş.

 „Vreau să îi asigur pe locuitorii oraşului Tulcea că în fiecare minut nu fac altceva decât să muncesc pentru municipiu şi că nu se poate să nu ai rezultate dacă îţi doreşti acest lucru.

Vom accesa fiecare fond european care ne va sta la dispoziţie, fiecare fond guvernamental pe care îl vom avea de la Guvernul României şi vom eficientiza modul de cheltuire a banului public. Eu cred că în această perioadă se impune o economie a modului de cheltuire a bugetului local. Suntem la încheierea unui exerciţiu financiar european şi începerea altuia anul viitor. Practic, liniile de finanţare europeană nu există la momentul actual”, a transmis Ştefan Ilie.

După şedinţa de constituire a noului Consiliu Local ce a avut loc în data de 22 octombrie, urmează ca instanţa să mai valideze trei consilieri locali pentru a se îndeplini formatul complet de 21 de membri. Etapa următoare va fi organizarea şedinţei pentru alegerea viceprimarilor.

 „După ce vom avea un consiliu complet format din 21 de membri atunci vom susţine şedinţa pentru alegerea viceprimarilor, iar anterior şedinţei, comisiile de specialitate vor studia fiecare act al autorităţii deliberative înainte de supunerea la vot”, a mai spus primarul.