„Dacă ne apucăm de reabilitarea infrastructurii de irigaţii anul viitor, o vom finaliza în cel mult 5-6 ani”

Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) va fi trimis la Bruxelles până pe 4 noiembrie, urmând ca până la data de 1 decembrie să fie semnat contractul de finanţare, a declarat ieri, la Tulcea, ministrul Adrian Oros.

Două mari proiecte pe agricultură vor fi finanţate din fondurile speciale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, valoarea lor depăşind mai multe miliarde de euro.

„Sunt două mari proiecte destinate agriculturii şi securităţii naţionale finanţate prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Pe lângă depozitele regionale, va fi finanţat şi programul prin care vom reabilita toată infrastructura de gestionare a apei: irigaţii, desecare şi drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea deşertificării. Sistemul antigrindină. Programul are dedicat 6,5 miliarde de euro”, a declarat ministrul Adrian Oros.

Astfel, şi fermierii din judeţul Tulcea vor beneficia de fonduri pentru reabilitarea şi extinderea infrastructurilor de irigaţii.

„Vrem să semnăm până la 1 decembrie contractul de finanţare prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă Economică. Dacă ne apucăm de reabilitarea infrastructurii de irigaţii anul viitor, o vom finaliza în cel mult 5-6 ani”, a spus ministrul Adrian Oros.

Prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă, România are un proiect programat a fi demarat la începutul lui 2021, prin care vor fi construite 8 depozite regionale strategice în fiecare regiune a ţării.

Decizia vine şi în contextul crizei sanitare, care a scos la iveală faptul că România nu este pregătită să facă faţă unui astfel de eveniment decât prin măsuri radicale, aşa cum s-a petrecut în primăvară, când, timp de o săptămână, au fost stopate exporturile de grâu, ca să se asigure consumul intern.

„Aceste depozite vor fi legate ombilical de toate depozitele şi procesatorii români, pentru că dorim să creăm o reţea naţională de colectare, depozitare, procesare şi distribuţie a produselor româneşti”, a spus ministrul Agriculturii.

Pentru aceste investiţii, sunt alocate aproape 750 milioane de euro prin PNRR.

În prima parte a vizitei la Tulcea, ministrul Oros s-a aflat la sediul ARBDD, la întâlnire fiind prezenţi şi guvernatorul Ion Munteanu, deputatul George Şişcu, fostul prefect Cristian Iordan, consilierul judeţean Michael Gudu.

În a doua parte a vizitei sale la Tulcea, ministrul Oros s-a întâlnit cu fermierii din judeţ.