* Sterică Fudulea este de părere că taxa de impozitare pentru clădirile nerezidenţiale ar trebui să fie aceeaşi atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice

Astăzi, în sala 7 a Primăriei Tulcea are loc dezbaterea publică a proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021.

Potrivit proiectului, cota impozitului pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă, în cazul persoanelor fizice se stabileşte la 0,1%, iar pentru clădirile nerezidenţiale de 1%.

Pentru persoanele juridice impozitul pentru clădirile nerezidenţiale se stabileşte la 1,1%, iar pentru cele rezidenţiale de 0,2%, rămânând neschimbate faţă de cotele de anul acesta.

Sterică Fudulea, vicepreşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Tulcea, este de părere că taxa de impozitare pentru clădirile nerezidenţiale ar trebui să fie aceeaşi atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, având în vedere că profitul generat nu este unul diferenţiat.

 „Treaba Consiliului Local este aceea de a impozita spaţiul comercial şi nu proprietarul. Mai ales că domnul primar în urmă cu doi ani de zile solicita această reducere la 0,9%, nu la 1%, ori noi considerăm că 1% este echitabil şi este cinstit. Rolul Consiliului Local este acela de a crea echilibru, iar acest lucru nu se întâmplă dacă impozitezi cu 1% dacă e deţinut de persoană fizică sau 1,1% dacă e deţinut de persoane juridice, ţinând cont că discutăm despre un bun care generează acelaşi profit”, ne-a declarat Sterică Fudulea.

Patronatul I.M.M Tulcea a trimis la finalul lunii noiembrie un document Consiliului Local, prin care se cere modificarea acestei cote de impozitare.

 „Faptul pentru care propunem echilibrarea acestui procent prin stabilirea unui procent de 1% şi pentru proprietarii persoane juridice, argumentând faptul că analiza care stă la baza stabilirii unui impozit aplicat clădirilor nerezidenţiale, care generează venituri, are un raţionament economic şi nu unul bazat pe natura proprietarului. Astfel că, acest impozit trebuie să impoziteze proprietatea şi nu proprietarul. Domnilor consilieri, suntem convinşi că în stabilirea deciziei dumneavoastră un rol determinant îl va reprezenta situaţia economică grea în care se află mediul de afaceri în această perioadă”, se arată în document.

La dezbaterea publică este invitată să participe, în limita locurilor disponibile în sală şi cu respectarea măsurilor de protecţie şi de distanţare socială stabilite pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, orice persoană interesată.