În întreaga ţară se pregătesc tăieri masive de clase din diferite unităţi de învăţământ preuniversitar, la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă şcolară de la o generaţie la alta.
Această scădere este cauzată, pe de o parte, de factori demografici şi, pe de cealaltă parte, de înfiinţarea clasei pregătitoare, care a avut loc acum opt ani, moment în care o parte dintre preşcolarii care absolviseră ultima grupă de grădiniţă au fost repartizaţi la clasa pregătitoare, iar o altă parte a fost repartizată la clasa I.
Această măsură a dus la scăderea efectivelor de elevi pe clasă pentru generaţia care, începând cu anul şcolar 2021-2022, va începe ultimul an al ciclului gimnazial sau primul an ciclului liceal, după caz.
În judeţul Tulcea, conform planului de şcolarizare pentru anul 2021-2022 vor dispărea nu mai puţin de 15 clase de a IX-a, ceea ce înseamnă cu 400 de elevi mai puţin.
„Vor fi în total 51 de clase, dar comparativ cu anul trecut va fi o scădere cu 15 clase. Numărul de clase se diminuează pentru că în anul 2012 au fost, în acelaşi an, clase pregătitoare şi clase întâi. A fost primul an în care apare clasa pregătitoare şi atunci unii copii, cam de aceeaşi vârstă, au mers în clasa întâi, iar alţii în cea pregătitoare, de aici apare diferenţa. Diferenţa dintre anul trecut şi anul acesta este de 400 de elevi”, ne-a declarat inspectorul şcolar general, Viorica Pavel.
Potrivit oficialului ISJ, această hotărâre nu va afecta cadrele didactice şi nici elevii.
„Nici cadrele didactice şi nici elevii nu vor fi afectaţi în vreun fel. Noi avem în atenţie dreptul la educaţie fiecărui copil şi vom avea şi de acum încolo. Regulamentul şcolar prevede gândirea proiectul planului de şcolarizare cu 28 de elevi pe formaţiune de studiu, atunci s-ar forma în jur de 52,7 clase, dar ştim că mai există copii care nu mai merg la liceu sau pleacă în alte oraşe, şi atunci am gândit 51 de formaţiuni de studiu. În felul acesta s-a ajuns la acest număr. 40% dintre clase trebuie să fie proiectate pe teoretic şi vocaţional şi 60% să fie pe tehnic şi profesional”, a precizat Viorica Pavel.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.