Consilierii judeţeni tulceni au aprobat, ieri, o hotărâre prin care preşedintele Horia Teodorescu este mandatat să negocieze contractarea unui împrumut în valoare totală de 28 de milioane de lei, pentru asigurarea cofinanţării şi prefinanţării unor proiecte europene. Creditul ar urma să aibă o maturitate de 12 ani, din care o perioadă de graţie de 3 ani, iar restul fiind perioada de rambursare.

Preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat în timpul şedinţei că doreşte să ramburseze creditul în cel mult trei ani.

„Acest credit este limitat pe cofinanţarea unor proiecte majore. Vorbim de cofinanţări de 2%, dar şi de 40% în ceea ce înseamnă investiţii pe Sănătate”, a precizat preşedintele CJ Tulcea.

Preşedintele Teodorescu şi-a exprimat speranţa ca autorităţile naţionale să sprijine judeţul Tulcea cu sumele necesare punerii în practică proiectelor europene demarate.

„Când am preluat conducerea CJ, gradul de îndatorare al instituţiei era de 30-32%”, a amintit Horia Teodorescu.

Potrivit hotărârii aprobate de consilieri, gradul de îndatorare al CJ la finele anului trecut a fost de 7,11%, iar noul împrumut ar duce la creşterea acestuia cu circa trei procente.

Din suma de 28 de milioane de lei se vor plăti cofinanţările necesare realizării proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional care vizează modernizarea infrastructurii de transport regional pe traseul Traian – Peceneaga – Ostrov – Dăeni – Făgăraşu Nou, eficientizarea energetică a clădirii Spitalului TBC din Tulcea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).

Proiectul privind îmbunătăţirea infrastructurii judeţene vizează reabilitarea a peste 46 de kilometri şi are un buget total estimat de 128.928.575,62 lei, din care contribuţia proprie a beneficiarului este de 2.576.257,99 lei.

Proiectul privind Spitalul TBC are un buget total estimat de 17.808.296,87 lei, din care contribuţia proprie a beneficiarului este de 10.725.398,20 lei.

De asemenea, proiectul privind SJU vizează inclusiv extinderea unităţii medicale şi are un buget total estimat de 220.279.012,99 lei, din care contribuţia proprie a beneficiarului este de 18.604.426,26 lei.