Municipiul Tulcea nu va rămâne fără promovare turistică după retragerea din Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD). Dacă în cadrul AMDTDD, primăria plătea o cotizaţie lunară de 2.000 de lei, printr-o posibilă colaborare cu Asociaţia Călător prin România, municipiul va fi promovat în mod gratuit, potrivit primarului Ştefan Ilie.
„Asociaţii care se ocupă de dezvoltarea turismului sunt foarte multe şi suntem deschişi la colaborare, mai ales cu cele care propun ceva concret pentru oraş. Acum am primit o ofertă concretă din partea Asociaţiei Călător prin România care vrea să colaboreze cu noi pentru identificarea tuturor spaţiilor care pot duce la dezvoltarea turismului şi punerea lor pe o hartă a turismului din România. Vor să o facă gratuit pentru noi. Am primit oferte de la foarte multe asociaţii de acelaşi tip”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Primăria Tulcea a decis să se retragă din AMDTDD în urma concluziilor unui raport al activităţilor asociaţiei pentru promovarea intereselor municipiului din care reiese faptul că nu au existat beneficii în urma colaborării dintre cele două entităţi. Consilierii locali au adoptat, joia trecută, o hotărâre în acest sens.
Ulterior, preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac, a anunţat că va ataca în contencios-administrativ hotărârea adoptată de Consiliul Local de a se retrage din asociaţie, din cauza unui viciu de procedură.
„Orice cetăţean se poate adresa prefectului şi sesiza o neregulă, iar prefectul prin aparatul de specialitate poate vedea dacă hotărârea respectivă întruneşte condiţiile pentru a fi valabilă. Dacă depistează vicii de procedură, atunci solicită Consiliului Local revocarea hotărârii, iar CL analizează dacă Prefectura are dreptate, sau nu, şi poate admite revocarea sau respingerea acesteia. Mai departe, prefectul poate accepta nerevocarea sau merge mai departe şi acţionează în instanţă hotărârea. Dacă se va câştiga într-un eventual litigiu nu înseamnă că hotărârea rămâne definitivă. Consiliul Local poate decide oricând dacă rămâne sau nu în asociaţie”, a precizat Ştefan Ilie.
Edilul susţine că prin această acţiune, preşedintele AMDTDD nu face altceva decât să crească presiunea asupra autorităţilor locale ale municipiului Tulcea.
„Trebuie să vedem activitatea asociaţiei, ceea ce ne promit, şi poate de anul viitor devenim membri. Poate până atunci facem nişte proiecte comune care chiar să arate valoarea asociaţiei şi a unui parteneriat. Noi nu ne dorim să avem relaţii precare cu mediul privat, dimpotrivă, dar nu putem negocia ca la piaţă. Atât timp cât trei ani nu s-a concretizat nimic pentru municipiul Tulcea, care a plătit 2.000 de lei în fiecare lună, considerăm că putem face nişte proiecte comune şi să fim doar parteneri. Dacă parteneriatul se consolidează, vom deveni membri. Interesul nostru nu este de a nu avea relaţii cu asociaţia condusă de domnul Ţibuleac. Vrem să avem relaţii constructive de parteneriat cu proiecte ferme, nominale, şi poate mai târziu vom deveni membri. Domnul Ţibuleac nu face altceva acum decât să crească presiunea asupra autorităţilor locale ale municipiului Tulcea. Văd un afront foarte mare în presă asupra unor sponsorizări, dar acest lucru nu va duce la o apropiere între Primăria Tulcea şi asociaţie. Apropierea va fi adusă doar de proiectele ferme”, a mai spus primarul.
„Călător prin România” este un proiect dezvoltat de doi tineri, absolvenţi ai Academiei de Studii Economice, care au înţeles potenţialul turistic enorm pe care îl are România, dar şi limitele autorităţilor legate de dezvoltarea şi promovarea acestui sector. Cele două direcţii de lucru ale Asociaţiei Călător prin România sunt transformarea României în cea mai vizitată ţară din Europa de Est şi reconstruirea obiectivelor turistice aflate în stare avansată de degradare. Cei doi au dezvoltat o platformă cu toate obiectivele turistice din România şi unităţile de cazare, tradusă în mai multe limbi internaţionale.