„Există o cârdăşie din partea autorităţilor locale responsabile de protecţia mediului”

În câteva zile, ministrul Mediului Barna Tanczos va prezenta raportul final în ceea ce priveşte ancheta demarată la societatea din Smârdan, acuzată că a îngropat leşuri de ovine în loc să le ardă, şi a menţionat ieri, la Tulcea, că situaţia de acolo a fost posibilă şi printr-o „cârdăşie” cu autorităţile locale responsabile de mediu.

„Aş fi vrut să ajung astăzi şi la incineratorul din Smârdan, dar din păcate nu mai pot merge şi acolo. La întâlnirea cu Garda de Mediu şi Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului vom discuta şi aceste aspecte. Este în curs de desfăşurare o cercetare penală. Este cel mai urât lucru pe care l-am văzut în cele două luni de mandat în Ministerul Mediului, o poluare inimaginabilă. Din datele preliminare pe care le am, vor fi foarte multe persoane care vor răspunde penal pentru ce s-a întâmplat acolo. Este incredibil cum o depozitare ilegală de deşeuri de origine animală este prezentată ca o activitate economică. Nu îmi vine să cred că în România se poate întâmpla aşa ceva. În câteva zile vom avea raportul final la minister”, a declarat, ieri, în timpul unei conferinţe de presă, ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Potrivit ministrului,  raportul preliminar are peste 100 de pagini şi prezintă istoria societăţii.

„Raportul preliminar are circa 100 de pagini şi prezintă istoria celor 10 ani în care această societate fără scrupule a minţit autorităţile publice, a declarat în fals cantităţi şi a încercat să păcălească organele de control. Din păcate, există fără doar şi poate o cârdăşie din partea autorităţilor locale responsabile de protecţia mediului, dar până nu avem raportul final nu vreau să spun mai mult. Cu siguranţă vom prezenta raportul final şi concluziile vor ajunge direct la organele de cercetare penală”, a precizat ministrul Mediului Barna Tanczos.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a pus în aplicare, pe 20 ianuarie, două mandate de percheziţii domiciliare în oraşul Măcin, pentru stabilirea legalităţii modului în care s-a derulat incinerarea ovinelor înecate pe nava Queen Hind, eşuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia. Ancheta procurorilor a stabilit că mare parte din deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din apropierea localităţii. În urma controalelor efectuate de autorităţile tulcene, au fost aplicate două amenzi în valoare de 1.200 de lei şi 5.000 de lei, iar activitatea societăţii a fost suspendată.

Vasul Queen Hind, cu peste 14.000 de oi la bord, a eşuat la finalul lunii noiembrie 2019, la plecarea din Portul Midia. Echipajul format din 22 de marinari sirieni a fost salvat de pe nava înclinată parţial, dar puţine ovine au putut fi aduse la mal. În perioada 28 februarie – 13 martie 2020, în urma a 26 de transporturi Midia-Smârdan, la societatea din judeţul Tulcea ar fi trebuit incinerate cadavrele a 14.230 de ovine, cu o greutate totală de 542.100 kilograme.

La conferinţa de presă susţinută ieri de ministrul Mediului Barna Tanczos la Primăria Tulcea au participat primarul municipiului Ştefan Ilie, deputatul PNL George Şişcu şi senatorul USR Costel Vicol.