Dr. Tudor Năstăsescu: „Aşteptăm să vedem criteriile de eligibilitate şi dacă ne încadrăm şi noi ca spital”

Guvernul României a aprobat, miercuri, un Memorandum propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene împreună cu Ministerul Sănătăţii care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro, fonduri europene, pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale.

Fondurile nu se ştie însă dacă vor ajunge şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea pentru că încă nu au fost publicate criteriile de eligibilitate şi nu există o încadrare clară a unităţii. În acest moment nu se ştie dacă SJU Tulcea este spital de faza I, II sau suport Covid, acestea fiind unităţile sanitare către care vor fi alocate fondurile despre care vorbim, potrivit documentului publicat miercuri.

„Aşteptăm să vedem care sunt criteriile de eligibilitate şi dacă ne încadrăm şi noi. În Ordinul 555 scrie că avem secţie suport, iar acest lucru înseamnă că este o secţie unde bolnavii care au Covid sunt îngrijiţi şi pentru alte suferinţe. Menţionez faptul că noi deja avem bani europeni bugetaţi pentru modernizarea spitalului. Dacă dispare pandemia şi se desfăşoară bine procesul de vaccinare, vom putea să ne apucăm de lucrări”, ne-a declarat managerul SJU Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu.

În luna noiembrie a anului trecut, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea a efectuat un control de specialitate la secţia ATI din cadrul SJU, alături de reprezentanţi ai DSP. Potrivit informaţilor transmise de ISU Tulcea la solicitarea ziarului „Delta”, în urma controlului au fost identificate patru neconformităţi pe parte tehnică, fără impact semnificativ asupra capacităţii de apărare împotriva incendiilor.

„Instalaţia de detectare, semnalizare, alarmare şi stingere a incendiilor funcţionează la parametrii proiectaţi şi se asigură dotarea cu mijloace tehnice de primă intervenţie. În urma controlului personalul specializat a aplicat trei sancţiuni contravenţionale constând în avertismente”, se arată în adresă.

Lucrări de modernizare la SJU în valoare totală de 70 de milioane de euro

Modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tulcea reprezintă unul dintre proiectele prioritare ale administraţiei judeţene pentru anul 2021, investiţiile care se vor realiza fiind susţinute prin fonduri europene.

Lucrările de modernizare în valoare totală de 70 de milioane de euro sunt preconizate a  începe în luna martie. Doar în Unitatea de Primiri Urgenţe şi în zona de Ambulatoriu vor fi alocate 40 de milioane de euro.

Memorandumul aprobat miercuri în guvern este, spun autorităţile, soluţia necesară pentru demararea proiectului care va pune la dispoziţia spitalelor fonduri semnificative care vor fi folosite pentru creşterea securităţii la incendiu.

Banii vor putea fi folosiţi inclusiv pentru modernizarea sistemelor de supraveghere şi control a instalaţiilor şi a sistemelor de ventilaţie şi climatizare a aerului precum şi a altor investiţii necesare pentru creşterea securităţii la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I şi II şi suport Covid, din sistemul sanitar de stat.

După aprobarea Memorandumului, va fi elaborat Ghidul pentru apelul de finanţare, în termen de aproximativ o săptămână, după care vor putea fi lansate finanţările, se arată în comunicatul MS.