* Furnizorul de gaz a anunţat sistarea acestuia începând din data de 6 decembrie 2021

Energoterm, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din municipiul Tulcea, va rămâne fără gaze naturale săptămâna viitoare, dacă nu va plăti până la finele acestei săptămâni peste 950.000 de lei, debit pentru care s-a de-păşit cu peste 120 de zile termenul de plată.

Într-un comunicat transmis marţi de Energoterm SA, se arată că situaţia este cauzată de faptul că aleşii locali nu au votat în ultima şedinţă în plen proiectul de hotărâre privind majorarea preţului căldurii furnizate în sistem centralizat.

„La această oră, societatea Energoterm se confruntă cu iminenţa opririi gazului, deoarece tariful actual de 531,15 lei/Gcal nu acoperă cheltuielile cu gazele naturale şi energia electrică şi a primit somaţie de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie 2021. Menţionăm că situaţia generată în şedinţa din data de 25 noiembrie 2021 este una fără precedent, iar votul negativ al consilierilor locali a însemnat menţinerea preţului pentru încă o lună în schimbul falimentului Energoterm şi sistarea căldurii către toţi abonaţii”, se arată în comunicat.

Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a precizat că până la data de 3 decembrie societatea Energoterm SA trebuie să transmită către furnizorul de gaze naturale dovada plăţii sumei de 950.294,93 de lei, sumă pentru care s-a depăşit deja cu peste 120 de zile termenul de plată.

„În caz contrar, vom fi nevoiţi să sistăm furnizarea gazelor naturale începând cu data de 6 decembrie 2021, ora 7.00, conform contractului de furnizare gaze naturale nr. 3549/15.07.2021, art. 10.2, lit. a). De asemenea, vă aducem la cunoştinţă valoarea aproximativă aferentă consumului lunii noiembrie în valoare de 6.247.888,69 lei”, se arată în citaţia primită de societatea Energoterm SA.

În luna septembrie, societatea Energoterm SA a înaintat spre avizare autorităţii în domeniu tariful de producere, transport şi distribuţie a energiei termice, ca urmare a creşterii preţurilor la gaze naturale, energie electrică şi certificate de emisii gaze cu efect de seră, noul preţ de producţie al căldurii fiind de 1.071,13 lei/Gcal, cu circa 70% mai mare decât cel plătit în prezent.

Societatea din subordinea Consiliului local a primit avizul luna aceasta, dar aleşii locali PSD, USR şi PER au refuzat să voteze proiectul de hotărâre care viza atât majorarea preţului de producţie a căldurii, dar şi creşterea subvenţiei acordate de Primărie, aşa încât a rămas în vigoare vechiul preţ – 531,15 lei/gigacalorie.

„Proiectul de hotărâre mai prevedea ca Primăria să acorde o subvenţie de 27,743 milioane lei, alocări de la bugetul local şi bugetul de stat, adică 58% din preţul gigacaloriei, iar populaţia să plătească restul de 42%. În plus, până la data şedinţei de Consiliu Local, Primăria Municipiului Tulcea a achitat către Energoterm subvenţia pentru populaţie aferentă lunilor octombrie şi noiembrie, în sumă de 5 milioane lei, astfel încât subvenţia totală alocată pentru populaţie în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 ar fi totalizat 32,743 milioane lei”, se specifică în comunicatul societăţii Energoterm SA.

Societatea are circa 7.000 de abonaţi.

Primarul Ştefan Ilie: Voi mai convoca o şedinţă a Consiliului Local şi voi mai solicita încă o dată votul

După ce Energoterm Tulcea a informat că este în imposibilitatea de a-şi plăti factura la gaz şi a ajuns în situaţia de a opri agentul termic în municipiu de pe 6 decembrie, primarul Ştefan Ilie a venit precizări.

„Situaţia abonaţilor Energoterm şi a societăţii în sine este destul de gravă şi nu de azi, de ieri, ci de foarte mult timp. Iar cauzele sunt multe: sistem învechit, cu încălzire pe verticală, ceea ce a făcut imposibilă deconectarea răului platnic; investiţii zero în centrale aeroderivate, care produc energie şi apă caldă în cogenerare; lipsa unor măsuri ferme, nepopulare, asumate de autorităţile locale, dar care să reformeze şi să eficientizeze sistemul neperformant”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

În comunicatul de presă, primarul Ştefan Ilie critică atitudinea consilierilor care au votat împotriva majorării preţului gigacaloriei produse de Energoterm, acuzându-i de populism,  şi se pronunţă  împotriva alocării la nesfârşit de fonduri din banii de investiţii.

„Anul acesta, creşterea foarte mare a preţurilor gazului şi energiei şi scumpirile în lanţ generate ne-au arătat încă o dată că am întreţinut artificial, ani în şir, un mecanism ineficient. Iar acum, din nou, ne este teamă să luăm decizii nepopulare şi ne gândim la voturi şi nu la oprirea pierderilor cu riscul de a disponibiliza şi de a elimina rănile de mult cangrenoase. Şi inventăm fel de fel de minciuni, că nu ştiam de preţ, că aveam alte soluţii miraculoase, însă nici nu ne-am aplecat, un singur minut, să muncim în miile de ore dedicate calculelor şi soluţiilor pentru această iarnă. Sunt împotriva alocării la nesfârşit de fonduri din banii de investiţii, care ar fi făcut de mult din Tulcea un oraş european. Milioane şi milioane de Euro au fost aruncate pur şi simplu în foc. Dar nici nu putem lăsa 7000 de abonaţi în frig în această iarnă, pentru că noi vrem să arătăm acestora că putem mai ieftin, dar nu vrea primarul să ne accepte soluţiile. Pe care nici nu le avem sau care nici nu se pot aplica. Adevărul dureros este că prin votul lor, împotrivă şi abţinere, consilierii au scos din priză un pacient aflat în co-mă. Voi mai convoca o şedinţă a Consiliului Local şi voi mai solicita încă odată votul. Asta pentru a nu rămâne în frig cât de curând şi pentru că e de datoria mea să o fac. Însă, indiferent de vot, sistemul va fi reformat. Cu dureri şi înjurături, dar va fi”, a transmis primarul Ştefan Ilie.