Dr. Ştefan Răileanu, unul dintre candidaţii pentru ocuparea funcţiei de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), este susţinut în acest demers de numeroşi cercetători ştiinţifici tulceni, dar şi de conducerea Primăriei Tulcea.

Primarul municipiului Ştefan Ilie spune că prezenţa lui Ştefan Răileanu în competiţie este benefică, pentru că ridică calitatea procesului competitiv.

„Am citit despre intenţia lui de  a candida şi consider că este de bun augur pentru întreg ansamblul acestor întâlniri consultative pentru stabilirea guvernatorului. Prezenţa lui Ştefan Răileanu în competiţie este benefică, pentru că ridică calitatea întregului proces, deoarece este un specialist tulcean ancorat în marea majoritate a problemelor deltei. Nimeni nu poate spune că Ştefan Răileanu nu cunoaşte problemele cu care se confruntă Delta Dunării, de la biodiversitate, până la colectivităţile locale, pentru că mulţi ani a lucrat în aproape fiecare localitate ca şi medic. Prin cartea lui de vizită, care este impresionantă pentru vârsta sa, ştim cu toţi ce face Ştefan Răileanu, de la activităţi hipice până la studii de specialitate, a ridicat valoarea întregului proces consultativ. Sper să fie şi alţi candidaţi pe măsura lui Ştefan Răileanu, pentru că aceasta ar fi o competiţie corectă, atunci când există oameni care într-adevăr se califică în această funcţie. Are foarte multă experienţă, o capacitate de muncă extraordinară şi este promotorul fenomenului caii de la Letea. Dacă la început era privit cu scepticism de foarte multă lume, mai ales din Delta Dunării, acum mulţi localnici şi investitori din deltă, sau mai exact turismul câştigă de pe urma cailor de la Letea. În producţiile de vin sau alte domenii a creat un lucru care aduce bani în interiorul deltei. Ştefan Răileanu este o surpriză foarte plăcută pentru mine, îi urez succes şi sper să câştige!”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Romulus Ştiucă, fost director al Institutului  Naţional De Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), este de părere că apropierea dr. Ştefan Răileanu de oameni este cel mai important lucru care îl recomandă.

„Este apropiat de oamenii deltei, şi acesta este cel mai important lucru. În deltă întotdeauna trebuie să armonizezi interesele economice cu cele de protecţie a mediului. Activitatea din domeniul ştiinţific cred că este importantă, dar nu determinantă, pentru că aici este o funcţie politică. În general colegii mei de la institut sunt bine pregătiţi, dar în această funcţie trebuie să ştii să îmbini cele două interese şi mai ales să ţii cont de resursele naturale ale deltei”, a precizat Romulus Ştiucă.

Silviu Covaliov, cercetător în cadrul INCDDD Tulcea, spune că acest demers ar fi o oportunitate pentru Ştefan Răileanu de a creşte ca om.

„Pentru el ar fi o oportunitate foarte bună să crească ca om, pentru că deja a dovedit că poate rezolva multe lucruri. Este un om foarte implicat şi cred că a reuşit pe deplin să îmbine pasiunea pentru natură şi oameni. Din punctul meu de vedere, cred că va putea să aducă un echilibru şi la nivelul conservării naturii şi dezvoltării durabile. Este om de ştiinţă, iar pe lângă acest lucru este şi om de administraţie. A dezvoltat un club hipic de succes unde a adus excelenţă. Este impresionant să vezi un perete întreg plin de trofee şi medalii care sunt bazate pe efort şi muncă susţinută etapizat. Atunci când înveţi copiii să crească, probabil că ai în tangenţă şi oamenii care stau în spatele acestora, respectiv părinţii”, ne-a declarat Silviu Covaliov.

Dr. Mihai Doroftei, cercetător în cadrul INCDDD, în schimb, consideră că politica ar fi o „căciulă prea mare pentru el”.

„Îmi este prieten de 20 de ani. Eu îl văd un bun specialist pe care nu l-aş vrea în politică. Este un băiat prea bun, sufletist şi un profesionist, care cred că este bine să stea la meseria lui. Eu ca prieten nu îl vreau în politică, îl vreau lângă mine, pe partea de cercetare. Îl consider un naiv dacă el crede că poate schimba ceva şi nu sunt atât de optimist ca el. Mi se pare că este o căciulă prea mare pentru el, dat fiind faptul că sunt multe chestiuni pe care nu le cunoaşte din punct de vedere politic. Ştiu cine este, un om sufletist care crede că poate face treabă. Eu nu cred acest lucru. Îl susţin ca doctor, medic veterinar, deoarece un profesionist trebuie să fie acolo unde îi este locul”, ne-a spus Mihai Doroftei.

Dr. Paul Bria, şeful laboratorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, crede că ar merita ca locul de guvernator să îi revină colegului său.

„Este un coleg serios şi un bun profesionist care ar merita să ajungă pe locul de guvernator al Deltei Dunării. Este un băiat capabil, care cred că ar putea să facă faţă cu succes funcţiei la care aspiră”, a spus Paul Bria.

Şi directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă îl caracterizează pe Răileanu ca fiind un bun profesionist.

„Ştefan Răileanu este un bun profesionist, este bătăios şi este implicat în multe proiecte privind biodiversitatea Deltei Dunării. Are multe calităţi care îl recomandă. Cred că ar putea să facă faţă unei astfel de provocări, mai ales că este şi membru al Institutului de Cercetare Delta Dunării, iar din discuţiile avute cu dumnealui şi văzând unele proiecte pe această nişă cred că este potrivit”, ne-a declarat Mitică Tuchilă.

Dr. Ştefan Răileanu este cercetător ştiinţific în cadrul INCDDD Tulcea şi are o experienţă de 17 ani în cercetare. Profesează şi ca medic veterinar, iar printre activităţile sale se află patologia şi recuperarea cabalinelor de sport, medicină veterinară ambulatorie pentru cabalinele de sport, asistenţă veterinară în cadrul competiţiilor naţionale.