Două clădiri importante de patrimoniu naţional din Tulcea şi Constanţa, reprezentând edificii de cult mahomedan, vor fi restaurate prin intermediul relaţiilor diplomatice dintre România şi Turcia, a anunţat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în urma întâlnirii avută cu ambasadorul Turciei în Ro-mânia, Fusun Aramaz. Administrarea proiectului pentru restaurarea celor două moschei va fi gestionat de către Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA).

Una dintre geamiile care vor fi restaurate este Mahmud Yazîcî din Isaccea, valoarea proiectului de reabilitare ridicându-se la 600 de mii de euro, potrivit primarului Moraru Anastase.

De asemenea, potrivit primarului, şi casa imamului urmează să fie restaurată, printr-un proiect adiacent.

„Aceste două monumente care vor fi restaurate sunt fă-cute de către statul turc prin Agenţia de Cooperare Turcă din Bucureşti, care este o agenţie în subordinea guvernului turc şi banii vin de la ei. La ora actuală, pe partea românească noi avem dată autorizaţia de construcţie, ei mai au de făcut procedura de achiziţie, pe care o fac după legislaţia din Turcia. Lucrările vor începe în funcţie de momentul în care fac ei licitaţia. Autorizaţia este dată, iar ei pot începe oricând. Dacă  îşi rezolvă problema licitaţiei, nu ne mai rămâne decât să le dăm ordinul de începere. Prin proiectul acesta se restaurează toată geamia turcească. Mai există încă un proiect adiacent prin care se amenajează şi casa imamului, care este o clădire pe care a achiziţionat-o cultul musulman”, ne-a declarat primarul oraşului Isaccea, Moraru Anastase.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.