Sper ca legea pensiilor, una peste alta, cu tot cu dezbaterea parlamentară, să fie finalizată în maxim un an.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat joi, în timpul unei vizite la Tulcea, că a discutat cu reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii despre recalcularea celor 5 milioane de pensii, dar şi cu cei ai Agenţiei Judeţene de Inspecţii şi Plăţi, unde a verificat stadiul campaniei pentru posibila reîncadrare a persoanelor vulnerabile, beneficiare de ajutor social.

Ministrul a declarat că speră ca noua lege a pensiilor, respectiv cea a salarizării să fie finalizate în aproximativ un an.

„Sper ca legea pensiilor, una peste alta, cu tot cu dezbaterea parlamentară, să fie finalizată în maxim un an de zile. Iar legea salarizării este o lege extrem de delicată, care vizează foarte mulţi beneficiari, mulţi dintre ei lucrează în condiţii dificile sau în sectoare esenţiale şi facem această analiză temeinic şi sper ca în aproximativ un an de zile să finalizăm şi o lege a salarizării care, ulterior, să fie susţinută de toate ministerele de linie care reglementează categoriile socio-profesionale, astfel încât sistemul de salarizare public din România să ajungă să fie cu adevărat echitabil”, a afirmat Turcan într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul PNL din Tulcea, alături de deputaţii liberali George Şişcu şi Michael Gudu.

Referitor la procesul de recalculare a pensiilor, ea spus că îşi doreşte să fie finalizat în circa doi ani, în condiţiile în care se va face în format electronic.

„Procesul în sine al recalculării are două etape. Una este această etapă de evaluare, (…). În paralel, pregătim varianta legislativă. Când sunt gata şi evaluarea şi varianta legislativă, se operează propriu-zis recalcularea, care fiind într-un format electronic nu va dura foarte mult timp. (…) Acest proces unic în ultimii 30 de ani mi-aş dori să reuşim să-l finalizăm în aproximativ doi ani de zile. Mai menţionez că în perioada 2005 – 2008, (…) s-au recalculat aproximativ un milion de pensii, în trei ani de zile. Iar noi ne propunem să recalculăm cinci milioane de pensii, în maxim doi ani de zile”, a declarat ministrul Muncii.

Ea a menţionat că softul pentru introducerea dosarelor pensionarilor în format electronic va fi lansat probabil săptămâna viitoare.

„Astăzi am aflat şi câteva informaţii încurajatoare, şi anume că softul în baza căruia vom colecta aceste date pentru evaluarea şi recalcularea dosarelor de pensii este aproape gata, chiar am făcut o simulare şi cel mai probabil săptămâna viitoare, împreună cu doamna secretar general şi domnul preşedinte al Casei de Pensii, vom lansa acest soft care va include toate datele necesare, cele cinci milioane de pensii din România, pentru a le duce la recalculare”, a spus Raluca Turcan.

De asemenea, Raluca Turcan a declarat că guvernul nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile salariale acordate bugetarilor, calificând informaţiile despre acest subiect drept „fake news”. Potrivit acesteia, sporurile salariale trebuie să fie acordate pe baza a două principii – categorii de muncă speciale şi motivarea.

„Sporurile trebuie să aibă două principii de bază pentru care sunt acordate. Unul este acela pentru categorii de muncă speciale care necesită sporuri şi un alt principiu este acela al motivării”, a spus ministrul Muncii.

Ea a adăugat că ar trebui să se ţină cont mai mult de partea de salarizare decât de cea de sporuri, atunci când cineva îşi negociază un venit.

„Chiar dacă operăm modificări pe sporuri, nu intenţionăm să scădem venitul, ci dimpotrivă, salariile să fie oarecum egalizate şi acestea să fie suplimentate doar pe bază de principii foarte clare, cu sporurile”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale s-a aflat, joi, într-o vizită de lucru la Casa Judeţeană de Pensii şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Tulcea.