Mărirea numărului de trasee turistice şi implicarea punctuală a autorităţilor în ceea ce priveşte activitatea de turism din Delta Dunării, au fost printre principalele subiecte abordate, miercuri, în cadrul dezbaterii Consiliului Consultativ implicat în desemnarea viitorului guvernator ARBDD.

Reprezentantul  Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, spune că Rezervaţia Biosferei Delta Dunării ar trebui să fie portavocea celor care fac turism şi a localnicilor din deltă.

„Principala propunere este sprijinirea tuturor tipurilor de turism. Una dintre direcţiile de acţiune este desfacerea canalelor şi a căilor de acces de plauri pentru a mări numărul de trasee şi a face ca delta, în perioadele de vârf, să nu mai fie foarte aglomerată pe trasee, iar agenţii economici să aibă unde îşi duce turiştii. O altă direcţie este ca turismul care se face în deltă să fie prin conştientizarea nu doar a localnicilor pe care s-a pus accentul în ultimii ani, ci prin  conştientizarea autorităţilor şi a celor care inventează tot felul de lucruri şi care nu lucrează aproape deloc în turism şi stabilesc lucruri la care nu se pricep. Acestea duc la tot felul de studii care nu au legătură cu realitatea turistică din deltă. S-a pus accent pe toţi interlocutorii că un dialog sincer cu toţi partenerii duce la un turism adecvat şi civilizat care să facă ca delta să redevină ce a fost cândva. Rezervaţia care nu are atribute pe turism, ar fi bine să ne creeze cadrul necesar şi să fie o portavoce a celor care fac turism şi a localnicilor din deltă. S-a vorbit de la asigurarea peştelui până la cea a roşiilor, verdeţurilor, cărnii pe care să le luăm din zona deltei”, ne-a declarat preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.

La rândul său, Silviu Gheorghe, preşedintele  Antrec Tulcea, vede ARBDD-ul şi viitorul guvernator ca pe nişte parteneri ai operatorilor din turismul din Delta Dunării.

„Am punctat o idee esenţială, că valoarea de patrimoniu a Deltei Dunării trebuie să fie făcută şi în sens invers, nu doar aşa cum se întâmplă acum, când numai localnicii sunt conştientizaţi de valorile extraordinare pe care le are delta, ci să fie conştientizaţi şi decidenţii politici, funcţionarii publici, turiştii şi investitorii în turism. Noi vedem ARBDD-ul şi viitorul guvernator ca pe nişte parteneri ai operatorilor din turismul civilizat din Delta Dunării, şi nu doar autoritatea care trebuie să controleze aceste lucruri. Procesul de consultare este una dintre cele mai plăcute surprize pe care le-am avut. Trebuie să recunosc că am fost destul de sceptic în ceea ce priveşte această formulă de comunicare, dar s-a dovedit a fi una dintre cele mai civilizate forme de dezbateri şi prezentări la care am participat până acum. Este făcută foarte profesionist, un model european care sper să prindă ca bune practici şi în zona de consultări publice din Tulcea, Delta Dunării şi, de ce nu, întreaga Românie. Cu investiţii minime se poate obţine un efect real al consultărilor cu oameni care altfel nu ar fi avut posibilitatea să îşi facă auzite opiniile”, ne-a spus preşedintele Silviu Gheorghe.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.