Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a anunţat, ieri, în cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local, că în proximitatea Spitalului Judeţean Tulcea vor fi amenajate parcări pentru medici, pacienţi, dar şi pentru cetăţenii care locuiesc în zonă, investiţia fiind inclusă în bugetul local 2021.

Anunţul a venit în urma intervenţiei Andaluziei Luca, lidera grupului consilierilor locali PSD, care a solicitat asocierea Primăriei cu Spitalul Judeţean, în vederea susţinerii actului medical.

„Anul trecut, pe situaţie pandemică, Consiliul Local a acordat o sumă de bani printr-o asociere cu Spitalul Judeţean privind achiziţionarea unor aparate necesare  secţiei ATI. Finanţarea spitalelor publice, chiar dacă sunt în coordonarea Consiliului Judeţean, pot fi susţinute şi de la bu-getele locale. Poate o asociere cu Spitalul Judeţean pe viitor va putea susţine actul medical şi nu numai. Anul acesta, cât şi anul trecut au fost cheltuieli considerabile şi cel puţin pe linie de cheltuieli cu utilităţile am putea veni prin această asociere. Probabil ar trebui să existe şi o solicitare din par-tea Spitalului Judeţean. În urma asocierii de anul trecut au fost achiziţionate două sau trei aparate necesare”, a declarat Andaluzia Luca.

Primarul Ştefan Ilie a spus că este deschis noilor parteneriate în privinţa dotării unor secţii din spital, precum şi  asigurării unor aparaturi medicale necesare, precizând că realizarea unei parcări comune este cerută de foarte mulţi ani de către Spitalul Judeţean, iar acest lucru se va concretiza.

„Purtăm discuţii constructive cu conducerea Spitalului Judeţean, iar  în acest an am pus în bugetul nostru reali-zarea unei parcări de care spitalul are imperioasă nevoie. O parcare comună care va fi pe de-o parte pentru spital, dar şi pentru cetăţenii care locuiesc în zona limitrofă spitalului. Realizarea acestei parcări, care este cerută de foarte mult timp de Spitalul Judeţean, poate veni şi în sprijinul tulcenilor care merg acolo, dar şi al lucrătorilor în cadrul instituţiei. Suntem deschişi şi pentru alte tipuri de parteneriate în privinţa dotărilor unor secţii sau a aparaturii de care ei au nevoie”, a spus primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Tot în context, city managerul Nicolae Bibu a declarat că, recent, s-au acordat trei locuinţe personalului medical care activează în Spitalul Judeţean.

„În acelaşi scop, de parteneriat, avem acordate deja trei locuinţe unor medici care activează în Spitalul Judeţean, nu avem nevoie de hârtii semnate pentru acest lucru. Desigur că acest parteneriat funcţionează şi fără hârtii semnate, mai mult, ne-am fi dorit să fie şi reciprocă această solicitare şi să avem Consiliul Judeţean lângă noi şi la centrele de vaccinare, unde acest consiliu există, dar lipseşte cu desăvârşire. La aceste centre se vaccinează şi oamenii din judeţ, nu numai cei din municipiul Tulcea”, a adăugat Nicolae Bibu.

Bugetul municipiului pe 2021, aprobat

Proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea pe anul 2021 a fost  votat de consilierii locali în şedinţa extraordinară de ieri. Aproape 55% din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea va fi alocat investiţiilor, fiind pentru prima dată când se alocă fonduri mai mari pe infrastructură, decât pe cheltuieli de funcţionare.

„Una peste alta, acest buget nu este nici mai bun, nici mai rău. Este adevărat că au fost cuprinse mai multe in-vestiţii. Este la fel de adevărat că şi în anii precedenţi am avut prevăzute foarte multe investiţii, dar anul trecut doar 30 la sută din suma alocată investiţiilor s-au dus la bun sfârşit, lucru care nu este de bun augur, probabil şi din cauza anului pandemic sau alte lucruri care nu au funcţionat. Motiv pentru care cred că nici anul acesta nu vor fi duse la bun sfârşit toate investiţiile propuse, dar nu este rău că s-au propus mai multe. Se continuă foarte multe proiecte care sunt  din 2018 şi 2019 demarate. Şi anul acesta sunt foarte multe lucrări în continuare, aşa cum sunt stipulate şi în capitolul din buget. Am mai remarcat faptul că s-au mărit puţin cheltuielile cu personalul, angajaţii din Primărie. Adică, faţă de 17.685 mii lei din 2020, anul acesta sunt 18.650 mii lei. Capitolul învăţământ, într-adevăr ne ocupă foarte mult din buget, pentru că sunt foarte cereri pentru reabilitarea şcolilor. Baladele Deltei suferă o scădere dramatică, de la 4,7 milioane bugetat în 2020, anul acesta au 3 milioane. DIAP-ul are cu 2 milioane mai puţin, faţă de anul 2020, adică de la 6,5 milioane, la 4,6 milioane. Subvenţia de la Energoterm, care este de la bugetul de stat, este mai mică cu 2 milioane şi jumătate. Este adevărat că la investiţii avem cu 50 de milioane mai mult faţă de anul 2020. Noi vom vota bugetul local şi să sperăm că vor fi realizate toate investiţiile propuse şi că sumele alocate, adică cei 159 de milioane alocaţi pentru investiţii nu sunt doar pe hârtie şi vor fi concretizate în teren”, ne-a declarat Andaluzia Luca, înainte de începerea şedinţei.

Cheltuielile de funcţionare în sumă de 145.260,62 mii lei sunt alocate pentru susţinerea cheltuielilor operaţionale cu funcţionarea instituţiilor şi serviciilor publice.

Pentru serviciile publice cuprinse în bugetul Gospodăriei Municipale sunt alocaţi 29.951 mii lei, iar pentru plata compensaţiei de transport public local 7.500 mii lei. La capitolul învăţământ sunt prevăzuţi 18.562,34 mii lei. Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială îi revin 30.549,20 mii lei, iar pentru subvenţia Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului dar şi Ansamblului Baladele Deltei sunt alocaţi 7.600 mii lei. Asociaţiile şi cluburile sportive vor primi anul acesta o alocare financiară în valoare totală de 450.000 de lei. Peste 25 de milioane de lei sunt alocate cheltuielilor de personal ale aparatului de specialitate al primarului.

Anul acesta sunt estimate venituri de peste 280.000.000 lei şi cheltuieli de peste 300.000.000 lei.