Primăvara aduce în oraşul de la porţile Dunării o tabără de pictură care reuneşte sub aceeaşi cupolă pictori, creatori vestimentari şi sculptori. La Tulcea au ajuns, marţi după-amiază, participanţii primei Tabere de Pictură „Eugeniu Barău”. Sunt artişti care provin din Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi care vor rămâne în oraşul nostru şapte zile, urmând să picteze două tablouri cu acelaşi numitor comun: peisajul tulcean.

Prima ediţie a Taberei de Pictură Eugeniu Barău se doreşte a fi un eveniment organizat anual în memoria unuia dintre cei mai valoroşi artişti plastici români, care a trăit şi a creat la Tulcea. Evenimentul se doreşte totodată un remember pentru artiştii plastici recent trecuţi în nefiinţă, o manifestare care ar contribui la transformarea municipiului Tulcea într-un oraş al culturii şi artei.

„Ce-i drept, cochetez demult cu ideea unei tabere de pictură la Tulcea, pentru că sunt tulcean, deşi locuiesc în Bucureşti de ceva vreme, dar mă întorc aici în fiecare an. Ţin legătura cu colegii mei de la Uniunea Artiştilor Plastici şi în ultimii ani am avut ocazia să particip în multe locuri din ţară, în tabere de creaţie. Eu le-am povestit despre Tulcea şi despre taberele care s-au ţinut cândva aici. Au fost un cumul de factori, să nu uităm că această expoziţie poartă numele regretatului prieten şi pictor Eugeniu Barău. Eu mi-am dorit foarte mult ca această tabără să îi poarte numele, mai ales că se desfăşoară chiar în zona Hotelului Select, unde dumnealui îşi expunea lucrările. Este o expoziţie in memoriam, pentru că Tulcea a pierdut într-un an patru artişti importanţi, Panait Vlahos, Eugeniu Barău, Viorel Poiată şi Ibrahima Keita, aşa că această expoziţie se vrea şi un remember pentru pictorii dispăruţi. În afară de asta, mi-am dorit foarte mult ca această tabără să poată fi desfăşurată an de an şi să atragem parteneri noi”, ne-a explicat organizatorul taberei, artistul Laurenţiu Midvichi.

La această primă ediţie participă artiştii plastici Cornelia Gherlan, Marinella Dumitrescu, Florin Mihai, Gheorghe Coman, Simona Pascale, Laurenţiu Midvichi, Doru Luchian, Adrian Pal, Adrian Pal Jr. şi Gheorghe Munteanu, cei care timp de o săptămână vor realiza o serie de lucrări inspirate din peisajul tulcean.

„Ceea ce-mi doresc este ca acest patrimoniu pe care artiştii îl lasă la finalul taberei să rămână în oraşul Tulcea. Vor fi un număr de aproximativ 18 picturi, realizate pe de-o parte de artiştii tulceni, pentru că în fiecare an vom avea şi artişti tulceni invitaţi, dar şi de artiştii veniţi din alte oraşe. Anul acesta începem cu familia Pal, Adrian Pal şi Adrian Pal jr., şi preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici filiala Tulcea, Doru Luchian. În afară de aceştia, din Tulcea mai participă şi artistul Gheorghe Munteanu, care este sculptor şi va realiza o lucrare în piatră. Eu sunt deosebit de încântat că pot să organizez şi ţin să mulţumesc celor care m-au sprijinit în acest demers, adică gazdei noastre, Hotelul Select, Primăriei Tulcea şi ICEM”, ne-a spus Midvichi.

Fiecare artist va avea posibilitatea să-şi aleagă locul unde doreşte să picteze şi unde consideră că-şi va găsi inspiraţia. De asemenea, organizatorii au ales diverse puncte turistice unde îi vor duce pe artişti pentru a vedea frumuseţile zonei.

„Încă nu ne-am stabilit zona unde o să lucrăm, dar eu îmi doresc ca acest proiect să fie unul viu, artiştii să nu fie constrânşi de absolut nimic, să lucreze liber, unde simt s-o facă, unii să facă plein air sau vom lucra în grup organizat. Acest lucru se va putea realiza în grădina Casei Avramide, zona monumentului sau chiar pe terasa hotelului. Acest aspect îl vom stabili ulterior, după ce vom vizita locuri şi artiştii vor fi impresionaţi de peisaje. În orice tabără au loc câteva excursii, pentru ca artiştii care vin din afară să se obişnuiască cu frumuseţile judeţului. Avem deja punctate câteva re-pere, ca de exemplu o excursie în Deltă, la cetatea Enisala şi dacă ne permite timpul vrem să facem şi un tur al mănăstirilor. În afară de acestea, va avea loc şi o documentare, ceea ce presupune că fiecare artist îşi face schiţe, fotografii la faţa locului, după care partea de pictură propriu-zisă”, a adăugat artistul tulcean.

Tabăra programată la Tulcea în perioada 4-11 mai este susţinută în cea mai mare parte de sponsori, Primăria alocând suma de 1.600 lei, din bugetul local.

„Ideea taberei a pornit de la domnul Midvichi, iar noi am fost bucuroşi că putem contribui cu o sumă de bani, care se va concretiza în materiale, ca de exemplu în pensule, culori. Cred că este o datorie a Primăriei să sprijine orice fel de iniţiative culturale. Noi am făcut un parteneriat care s-a aprobat în Consiliul Local, acum o săptămână. Acum tabăra are o importanţă naţională, pentru că artiştii sunt din ţară, dar pe parcurs ne dorim să capete o importanţă internaţională. Eugeniu Barău chiar merita tipul acesta de memoriam”, ne-a spus consilierul pentru Cultură, Sport şi Turism al Primăriei Tulcea, dramaturgul Ştefan Caraman.

Despre ce se aşteaptă să găsească în această tabără ne-a explicat fiecare participant.

Doru Luchian, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici-filiala Tulcea: „Nu există o temă prestabilită, fiind ediţia pilot a acestei tabere. Fiecare artist va aborda o temă din proiectul plastic personal. În ceea ce priveşte programul taberei, nu sunt lucrurile bătute în cuie, în sensul că vor fi şi momente de documentare. În ceea ce mă priveşte, o să abordez aceeaşi strategie a apariţiei-dispariţiei, caracteristică lucrărilor mele din ultimii 10 ani”.

Gheorghe Coman, artist vizual, Bucureşti: „Mi-am fixat deja două obiective, unul ar fi faleza, fie portul turistic, fie cel comercial, şi ceva legat de peisajul urban, subiecte care îmi sunt foarte dragi. Am fost invitat aici de prietenul şi colegul Midvichi, ne cunoaştem de foarte mulţi ani. Practic, am concurat la punerea în scenă a acestei tabere. Îmi doream să stau mai mult în Tulcea şi să pictez, pentru că nu este prima dată când sunt în acest oraş. Am trecut de foarte multe ori, dar mai mult în drum spre zona de Deltă. Tulcea este un oraş destul de cosmopolit, întrucât, cel puţin din ce am observat până acum, sunt multe etnii care convieţuiesc de ani buni aici şi acest lucru dă o anumită poezie locului. Pictez de aproximativ 40 de ani. Tehnicile artistice pe care le abordez sunt pensulă şi cuţitul, şi în ulei cu preponderenţă”.

Simona Pascale, artist plastic profesionist,  absolventă de pictură şi design vestimentar, Galaţi: „La invitaţia domnului Laurenţiu o să fac pictură, dar am adus şi obiecte vestimentare unicat. Întâi o să facem o mică expoziţie în foaierul hotelului, după care vor fi expuse la Galeria de Artă din Tulcea. Sunt şase rochii unicat pictate şi sper să placă. Am înţeles că vom picta într-o curte, pentru că aşa este frumos, să pictăm cu toţii laolaltă, e altă atmosferă. Sper să fie o atmosferă frumoasă, oamenii par toţi simpatici, jumătate dintre ei îi cunosc de la Bucureşti, fiind prieteni mai vechi. Pictură pură de şevalet pictez de 25 de ani, iar artă vestimentară pictez cam de 15 ani. La pictură folosesc acrilic, pe pânză, şi tehnică mixtă, iar la artă textilă folosesc tot tehnică mixtă. Am fost în aproape toate locurile din ţară, dar în Tulcea nu, şi abia aşteptam să vin!”.

Mihai Florin, artist, Bucureşti: „Toţi o percepem ca pe o iniţiativă foarte faină şi sper să iasă ceva frumos în urma acestei săptămâni de lucru. Majoritatea dintre noi nu suntem obişnuiţi cu zona. I-am cerut lui Laurenţiu să ne ducă în nişte zone vechi. Eu cred că va ieşi ceva frumos, pentru că am un feeling foarte bun. Eu desenam de mic, a fost o dambla moştenită de la tatăl meu care a pictat, chiar dacă era profesor de istorie-geografie. Nu m-am gândit la ceva ce doresc să pictez, deoarece vreau să găsesc ceva care să mă incite. Vreau să pictez ceva pe malul Dunării, mie îmi place foarte tare apa. Sper să recepţionez nişte impresii puternice care să-mi declanşeze dorinţa de a picta. Am adus cu mine acrilic, dar pictez şi în ulei, fac şi grafică. Am adus acrilicul pentru că nu necesită mult timp de aşteptare pentru uscarea culorii”.

Cornelia Gherlan, artist plastic, Bucureşti: „Am terminat grafică, însă, în prezent fac pictură. Am auzit nişte cuvinte despre Casa Avramide şi mi-ar plăcea să lucrez acolo, dar mai ales după ce o să facem puţină documentare. Sunt foarte curioasă să văd ce am putea să vedem în jur pentru a ne inspira. Fiind din Medgidia, sunt foarte impresionată de culorile calcaroase, uşor cretoase ale dealurile. Legătura aceasta a apei, fie a Dunării, fie a mării, şi dealurile, atât de cunoscute mie, mi se pare o legătură extrem de interesantă. Eu pictez abstract, dar are trimiteri către figurativ. De data aceasta o să pictez în acrilic, chiar dacă de obicei pictez în ulei, dar am ales acrilicul întrucât îmi oferă alte materialităţi şi tonurile sunt puţin diferite. Pictez de aproximativ 30 de ani. Orice iniţiativă realizată mai ales de către oameni cu înţelegere şi cu dragoste pentru artă mi se pare un lucru deosebit de important, întrucât doar astfel rămân nişte dovezi ale trecerii pe pământ a artiştilor, dar şi a celor care iniţiază astfel de proiecte. Este important să se realizeze în continuare astfel de lucruri, deoarece trebuie cultivat spiritul de iniţiativă şi dragostea pentru frumos. Trebuie învăţaţi şi tinerii să privească mai cu atenţie, să înţeleagă, să se emoţioneze, întrucât în lumea aceasta atât de virtuală şi nefirească, arta este importantă. Această tabără venit într-un moment atât de necesar, pentru că această izolare nu ne-a făcut decât rău. Lipsa de comunicare, de schimb de idei, de apropiere este periculoasă”.

Adrian Pal Jr.: „Sunt destul de multe locuri unde putem picta, dar dacă se va realiza în aer liber, va fi cu atât mai frumos pentru cei din oraşul Tulcea. În primul rând, mă gândesc la un omagiu adus lui Eugeniu Barău, o foarte frumoasă idee în amintirea dumnealui, şi de abia apoi ca o tabără de creaţie care să aducă artişti din ţară, dar şi un plus pe acest segment în Tulcea. Pictez de la cinci ani şi am experimentat foarte multe tehnici, sculptură, artă murală, acuarelă, grafică, desen, ulei. Voi face lucrări în ulei şi am nişte idei care vor aminti şi de alţi pictori tulceni. Mie mi-au plăcut foarte mult imaginile de stuf ale Mariei Pelmuş şi cred că în genul acela o să mă axez pe aceste lucrări care vor participa în această tabără”.

Marinella Dumitrescu, Bucureşti: „Fiind o echipă, ne dorim să lucrăm împreună, nu izolaţi în diferite colţuri ale oraşului. Vreau să pictez ceva din Tulcea sau din port. Pictez de vreo 30 de ani. Am avut o perioadă când lucram ulei, dar din anumite motive de toxicitate am renunţat, cu toate că iubirea mea acolo a rămas. Sunt ani buni de când lucrez în acrilic, pe pânză. Eu nu am făcut o obsesie din această pandemie, dar faptul că vom lucra în aer liber va fi un element în plus de siguranţă pentru noi”.

Adrian Pal: „În felul acesta îl readucem pe Barău în filială. Mă gândeam să pun pe pânză ceva legat de Deltă. De asemenea, oamenii care sunt duşi în Deltă, să aibă un mijloc de documentare, pentru că unii dintre ei nu au fost niciodată în oraşul nostru. Eu voi picta în ulei, pe pânză”.

Gheorghe Munteanu, sculptor tulcean: „Din toată această grupă eu sunt sculptorul şi este o experienţă nouă pentru mine la perimetrul Tulcii. Eu visam aceasta tabără de multă vreme, deoarece nu am avut toată logistica s-o fac, mă bucur că au făcut-o alţii. Îmi doresc ca Tulcea să fie un punct cultural important. Eu voi face o singură lucrare, una pentru care mi-am ales o anumită piatră, mai precis travertinul, pentru că lui Eugeniu Barău îi plăcea foarte mult. Îmi doresc să fac o lucrare nonfigurativă, care să se cheme <<Germinaţie>>. Lucrările mele sunt cu o anumită feminitate, racursiuri, sunt fluide aproape”.

La finalul taberei va avea loc un vernisaj organizat la Galeriile de Artă ale UAP, în data de 10 mai. Fiecare artist va lăsa în Tulcea câte două lucrări, însă nu vor fi expuse spre vânzare. Acestea vor putea fi văzute de publicul tulcean, pentru că vor împodobi pereţii Hotelului Select.

Ziarul „Delta” este partener media al evenimentului organizat în memoria regretatului Eugeniu Barău.