Consiliul Judeţean Tulcea a semnat contractarea unui împrumut bancar în valoare de 28 de milioane de lei, pentru asigurarea cofinanţării şi prefinanţării unor proiecte europene. Prima tragere a fondurilor a avut loc săptămâna trecută, este în valoare de peste 2,7 milioane de lei şi este destinată proiectului privind Spitalul TBC.

„Contractul este semnat şi în funcţie de necesar facem tragerile pentru fiecare din cele trei proiecte. Săptămâna trecută am făcut prima tragere pentru proiectul privind Spitalul TBC, care este în valoare de peste 2,7 milioane de lei. Sumele sunt folosite doar pentru cofinanţările lucrărilor pe care le avem în derulare. Sunt lucrări pe fonduri europene care necesită cofinanţare de 2% şi altele de 40%”, ne-a declarat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
Creditul ar urma să aibă o maturitate de 12 ani, din care o perioadă de graţie de 3 ani, iar restul fiind perioada de rambursare, însă preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că doreşte să ramburseze creditul în cel mult trei ani.

Gradul de îndatorare al CJ la finalul anului trecut a fost de 7,11%, iar noul împrumut duce la creşterea acestuia cu circa trei procente.
Din suma de 28 de milioane de lei se vor plăti cofinanţările necesare realizării proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional care vizează modernizarea infrastructurii de transport regional pe traseul Traian-Peceneaga-Ostrov-Dăeni-Făgăraşu Nou, eficientizarea energetică a clădirii Spitalului TBC din Tulcea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).

Proiectul privind îmbunătăţirea infrastructurii judeţene vizează reabilitarea a peste 46 de kilometri şi are un buget total estimat de 128.928.575,62 lei, din care contribuţia proprie a beneficiarului este de 2.576.257,99 lei.

Proiectul privind Spitalul TBC are un buget total estimat de 17.808.296,87 lei, din care contribuţia proprie a beneficiarului este de 10.725.398,20 lei.

De asemenea, proiectul privind SJU vizează inclusiv extinderea unităţii medicale şi are un buget total estimat de 220.279.012,99 lei, din care contribuţia proprie a beneficiarului este de 18.604.426,26 lei.