Proprietarul clubului de vară de pe lacul Ciuperca a fost somat să demoleze construcţia în urma expirării contractului de concesiune a terenului pe care îl avea încheiat cu Primăria Tulcea.

„După ce terenul va fi adus la starea iniţială, se va organiza o nouă licitaţie în vederea concesionării sau închirierii. O neclaritate avem şi în ceea ce priveşte terenul pe care este situat Restaurantul Ciuperca. O parte din terenuri sunt cu siguranţă ale municipiului Tulcea”, a declarat viceprimarul George Şinghi.

Situaţia inventarierii terenului din zona lacului Ciuperca a fost prezentată de reprezentanţii administraţiei locale în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local.

„Se fac în continuare cercetări pentru a verifica fiecare parcelă şi evoluţia de-a lungul timpului. Marea majoritate sunt terenuri care sunt ale municipiului sau ale statului român, dar şi câteva terenuri în proprietate privată unde mai sunt de adus clarificări. La Casa Olteanu situaţia juridică nu este clarificată. Nu există acte care să ateste că ar fi a municipiului. Aici trebuie contactaţi cei care deţin clădirea şi să se facă verificări pe toate actele. La Sala de sport <<Daniel Pohariu>> nu avem nicio problemă, va fi intabulată într-o şedinţă viitoare. Mai există un teren al Ministerului Tineretului şi Sportului constând în parcarea de lângă sala de sport”, a precizat viceprimarul George Şinghi.

În ceea ce priveşte terenul pe care se află toboganul aflat în paragină, a fost radiată sarcina societăţii care îl administra.

„Pe terenul toboganului s-a clarificat şi a fost radiată sarcina societăţii respective, dar rămâne un litigiu care trebuie clarificat pe o clădire edificată de această societate şi pe care cu siguranţă o vom rezolva. Terenul aferent sălii de sport din Vest este al municipiului Tulcea, dar este concesionată către Inspectoratul Şcolar Judeţean care deţine clădirea. Terenul va fi intabulat într-o şedinţă viitoare”, a spus viceprimarul George Şinghi.

Lucrătorii administraţiei locale cercetează şi nişte proprietăţi particulare aflate între Orăşelul Copiilor şi Liceul  Tehnic „Henri Coandă”.

„Mai sunt câteva probleme cu proprietăţi particulare pe care în continuare le cercetăm între Orăşelul Copiilor şi Liceul  Tehnic <<Henri Coandă>>. Este un teren de 615 metri care este al municipiului Tulcea şi a fost primit într-un schimb de terenuri prin anul 2012, aprobat de Consiliul Local, cu un alt teren de pe strada Libertăţii cu o suprafaţă mult mai mare. Mai sunt câteva case pe o suprafaţă de 895 mp care vor fi cercetate. Li se vor solicita actele pe această proprietate şi vom vedea istoricul lor”, a explicat George Şinghi.

Primarul Ştefan Ilie: Sunt terenuri pentru care avem suspiciuni că nu aparţin persoanelor care le deţin

La rândul său, primarul Ştefan Ilie a menţionat că în municipiu sunt terenuri şi imobile asupra cărora planează suspiciuni că nu aparţin persoanelor care le deţin.

„Se va face o cercetare pe teren, şi nu numai, pentru că  din anul 2001 nu există niciun inventar al domeniului public, respectiv o reactualizare anuală. Sunt multe imobile în municipiu care se regăsesc în inventarul din 2001, dar asupra cărora nu există o documentaţie completă, iar unele sunt ocupate de diferite persoane şi din acest motiv trebuie realizată o anchetă sau un studiu cât mai aprofundat. Sunt terenuri care nu sunt inventariate şi pentru care avem suspiciuni că nu aparţin persoanelor care le deţin şi că ar trebui să fie în inventarul municipiului Tulcea. Din acest motiv intabulăm bucată cu bucată. Dacă ne-am face treaba mai bine, ar trebui să avem cam 100 de proiecte de hotărâre pe zi pentru a ajunge într-un timp optim cu un inventar cât mai bine detaliat. Munca este destul de grea (…), iar cei care trebuiau să se ocupe de-a lungul timpului de studierea fiecărui teren, din punctul meu de vedere, nu şi-au făcut cu prisosinţă această treabă. Nu vrem să greşim când punem pe ordinea de zi un bun”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Potrivit edilului, primele inventare ale domeniului public şi privat ale UAT-urilor din România s-au realizat fără măsurători cadastrale.

„În general au fost făcute prin măsurători în fizic de către angajaţi ai primăriilor la momentul respectiv şi s-a pus mai mult decât era în teritoriu. Nu au fost detaliate străzile, ci au fost trecute la grămadă. Neexistând măsurători anuale, acest lucru a permis să găsim la momentul actual oameni care s-au întins în diferite spaţii ce erau publice sau puteau fi publice şi au devenit proprietari în timp ai acelor terenuri, unii chiar de străzi”, a menţionat Ştefan Ilie.

Încă de la preluarea mandatului, primarul Ştefan Ilie a declarat că printre cele mai grave problemele ale oraşului Tulcea se află faptul că municipalitatea nu are un inventar pus la punct, iar proprietăţile publice nu sunt cadastrate şi nu se pot dezvolta.