Nu mai puţin de 60 de candidaţi au fost admişi la proba scrisă a examenului de Definitivat în Tulcea, dintre care 49 sunt femei. Examenul se va susţine pentru 22 de discipline, iar cei mai mulţi candidaţi, adică 11, au optat pentru educatori. Centrul de examen este organizat şi anul acesta la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu” din Tulcea. Examenul are loc miercuri, 14 iulie, începând cu ora 09.00, durata de redactare a lucrării scrise fiind de patru ore.

Pentru a putea promova Definitivatul, cadrul didactic trebuie să obţină o medie de 8.00, pentru care se ia în consideraţie inspecţia la clasă, portofoliul şi nota la proba scrisă.

Definitivatul le dă candidaţilor promovaţi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Cei care nu trec examenul de definitivat pot să fie angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Profesorii care promovează examenul de definitivat depăşesc stadiul de debutant în învăţământ şi pot evolua în carieră prin obţinerea gradelor didactice: gradul didactic II şi gradul didactic I.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 21 iulie. Cei nemulţumiţi pot face contestaţii pe 21 şi 22 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 28 iulie.

Anul trecut, la Tulcea, un număr de 20 de candidaţi dintre cei 41 care au susţinut Definitivatul au reuşit să obţină note mai mari sau egale cu 8.