Echipe din 11 organizaţii locale ale Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) Organizaţia Judeţeană Tulcea s-au întrecut weekend-ul trecut în prepararea celui mai bun borş de peşte în cadrul celei de a VI-a ediţii a Festivalului Borşului pescăresc ucrainean din Sulina.

Turiştii, dar şi localnicii din Delta Dunării au avut ocazia să deguste borşul de peşte pregătit de fiecare comunitate în parte, după reţete tradiţionale din moşi strămoşi.

Muzica şi dansurile nu au lipsit, iar participanţii s-au prins în horă. Însă, cea mai mare plăcere pentru vizitatori, a fost posibilitatea de a socializa unii cu alţii.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) Organizaţia Judeţeană Tulcea.

,,Sărbătorim a VI-a ediţie a Festivalului borşului pescăresc ucrainean la care participă 11 echipe de gospodine din organizaţiile din Caraorman, Crişan, Ciucurova, Chilia Veche, Fântâna Mare, Pardina, Letea, Murighiol, Tulcea, Teliţa şi Sulina. Încercăm să păstrăm tradiţia şi să ducem cât mai departe reţetele culinare străvechi ucrainene”, ne-a declarat preşedintele UUR Tulcea, Lucica Gherman.

Prepararea borşului depinde de fiecare comună în parte, spune Maria Crimschi, membră a Uniunii Ucrainenilor din Sulina.

,,Sărbătorim a VI-a ediţie a festivalului prin cântece şi mâncăruri tradiţionale. Am gătit plăcintă cu brânză dobrogeană, chiftele din peşte, scrumbie la grătar, peşte prăjit şi plachie. Borşul de peşte l-am gătit cu ingrediente oferite de Uniunea Ucrainenilor Tulcea. Am învăţat să fac borş de peşte de la părinţi care sunt din sate ucrainene şi care la rândul lor se trag din bunici, străbunici veniţi din Ucraina. Este vorba de satele Letea, Crişan, Caraorman. Noi ducem tradiţia mai departe. Prepararea borşului depinde de fiecare comună în parte. Unii pun zer de vaci, smântână sau ouă. De asemenea, la zarzavat unii pun mărar, dar eu folosesc leuştean în mod special”, a spus Maria Crimschi.

O altă gospodină care s-a ocupat de prepararea borşului este Maria Pindic, membră a Uniunii Ucrainenilor din Chilia Veche. Printre colegele sale s-au aflat Despina Voicu şi Daniela Teodorov.

,,Noi suntem din Deltă, iar mâncarea de bază este borşul de peşte. Am învăţat să îl prepar din familie, la noi ciorba de peşte se trage din moşi strămoşi. Folosim zarzavat făcut după reţeta bătrânilor. Am mai participat şi la celelalte ediţii unde în mare parte am obţinut locul doi. Acum suntem opt colege şi ne descurcăm foarte bine”, a menţionat Maria Pindic.

Alături de gospodinele din Chilia Veche s-a aflat şi preşedintele comunităţii ucrainene din Chilia Veche, Florea Lisavencu, care ne-a oferit detalii organizatorice.

,,Festivalul borşului de peşte se face în fiecare an cam în aceeaşi perioadă. Se aleg cele mai bune trei gospodine din comunitate care pregătesc borşul de peşte, de la curăţarea zarzavatului până la mărunţirea peştelui, mujdei şi tot ceea ce este necesar. Pe lângă ciorbă se mai fac şi plăcinte şi alte preparate făcute acasă. Evenimentul mai conţine şi momente muzicale ale corurilor din fiecare grup cu distracţie şi voie bună”, a precizat Florea Lisavencu.

Pentru prima dată la festival s-au aflat reprezentanţii comunităţii ucrainene din Teliţa. Aici borşul de peşte a fost lăsat pe mâna bărbaţilor bucătari.

,,Participăm în premieră la acest festival. Am primit ingredientele şi împreună cu echipa am pregătit zarzavatul, apoi am pus peştele şi am dat gust cu sare, oţet, puţin ardei iute, iar la sfârşit am ornamentat cu frunză de ţelină. Aici am văzut diferite moduri de a prepara peştele. Noi am făcut după tradiţia noastră, consultându-ne înainte. Modul de preparare este puţin diferit faţă de localităţile din deltă, precum Caraorman sau Letea care sunt băştinaşii peştelui.  Am folosit ştiucă, somn, crap, caras. Cred că va fi un borş de nota 10”, a afirmat Dumitru Ion, membru UUR Teliţa.

Publicul s-a putut bucura de momente muzicale oferite de grupuri vocale din Crişan, Chilia Veche, Pardina, Sulina, Tulcea şi  Letea.

Borşul de peşte a fost degustat de un juriu format din reprezentanţi ai UUR dar şi un turist, iar la final preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolai Miroslav Petreţchi a înmânat diplome de participare fiecărei comunităţi în parte.