* În prezent se lucrează printr-un sistem de detaşare a unor arhitecţi de la Consiliul Judeţean Târgu Mureş şi Primăria Municipiului Sighişoara

Dincolo de problemele pentru administraţia locală şi tot ce înseamnă activitatea de urbanism, concepte unitare, planuri şi aşa mai departe, lipsa unui arhitect şef aduce o problemă majoră pentru şi persoanele fizice şi juridice tulcene aflate în aşteptarea unor autorizaţii de construire.

De aproape doi ani de zile Primăria Tulcea nu mai are arhitect şef la serviciu, întâmpinând probleme legate de elibera-rea anumitor certificate de urbanism. Arhitectul şef al municipiului, Filip Raicu, a trimis în luna noiembrie a anului 2019 o adresă Primăriei Tulcea prin care solicita suspendarea contractului de muncă pe cinci luni. Ulterior, Raicu a intrat în concediu de creştere a copilului, care se va încheia pe data de 1 decembrie.

Primarul Ştefan Ilie spune că în prezent se lucrează printr-un sistem de detaşare a unor arhitecţi de la alte autorităţi executive, precum Consiliul Judeţean Târgu Mureş sau Primăria Municipiului Sighişoara.

„Sunt proiecte ale cetăţenilor care au întârzieri din cauza lipsei aparatului de specialitate, persoane fizice şi juridice. Atât timp cât nu avem arhitect şi ţinem concursul la care nu se prezintă nimeni, este evident că sunt întârzieri. În prezent  îi anunţăm pe toţi cei care depun  solicitări că vor fi de durată”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte modificarea legislaţiei în acest domeniu, edilul a explicat în ultima şedinţă de Consiliu Local că aceste prevederi nu ajută oraşele cu rang de municipii.

„Legislaţia a fost modificată, dar ajută mai mult oraşele mici, şi nu pe cele cu rang de municipii. Pe noi nu ne ajută modificările făcute în acest an, pentru că avem rang de municipiu şi ne îngrădesc cu privire la vechimea pe care un arhitect trebuie să o aibă în muncă. Arhitectul pe care îl avem, domnul Raicu Filip, este în concediu de creştere a copilului, care se va încheia pe data de 1 decembrie. Acum lucrăm printr-un sistem de detaşare pe care ni-l permite legislaţia. Detaşăm arhitecţi de la alte autorităţi executive, cum este cel de la Consiliul Judeţean Târgu Mureş sau de la Primăria Municipiului Sighişoara. Ne împotmolim o dată la o lună când, rămânem fără persoana care semnează”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

În contextul în care nu se va găsi o soluţie în acest sens, edilul speră să îl convingă pe arhitectul Consiliului Judeţean Tulcea să preia atribuţiile biroului de semnare a autorizaţiilor, aşa cum prevede legislaţia.

„Mai avem o soluţie legislativă care la momentul actual nu este acceptată de o altă autoritate care ar putea să ne acorde sprijin. În situaţia în care nu este funcţional Biroul Urbanism, conform legislaţiei, se transferă către Consiliul Judeţean, care preia atribuţiile biroului de semnare a autorizaţiilor şi îşi poate însuşi legal o parte din costurile pe care investiţia le presupune din banii care intră în bugetul local. CJ are astfel de parteneriate cu mai mult de jumătate din comune şi oraşele din judeţul Tulcea. Noi am purtat nişte discuţii, dar nu am ajuns la un rezultat pozitiv, ca în perioada când nu avem arhitect să transferăm totul către CJ. Sperăm să îl convingem pe domnul arhitect de la CJ, când nu vom găsi altă soluţie, că legea nu este facultativă în acest caz, ci obligatorie. Pentru a evita disensiuni, am lucrat până acum o lună cu o lună şi am anunţat fiecare cetăţean care a depus documentaţie că va fi întârziată”, a spus primarul municipiului.

Arhitectul tulcean Anca Suhov, consilier local PSD, a solicitat sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România.

„Am discutat  telefonic, dar a rămas ca Primăria să formuleze o adresă în scris către Ordinul Arhitecţilor, după ce se va relansa anunţul de angajare, pentru că la niciunul dintre cele două posturi de şef  serviciu şi şef birou nu s-a prezentat nimeni. Cei de la Bucureşti au spus că vor să ne ajute, dar aşteaptă o adresă oficială care va ajunge la Colegiul Director Naţional. Pentru funcţia de arhitect şef nu se poate face concurs de angajare, pentru că postul este blocat”, a subliniat Anca Suhov.

La nivel naţional există o criză de arhitecţi-şefi, recunoscută de autorităţi şi care vine în contextul în care condiţiile de ocupare a posturilor au fost greu de întrunit. În cazul concret al municipiului Tulcea, ocupantul actual al acestui post se află în concediu de paternitate până la data de 1 decembrie, ceea ce face imposibilă organizarea unui  concurs.

Autorizaţiile de construire pot fi eliberate dacă un proiect se încadrează în planul urbanistic zonal şi cel general al unei localităţi. Arhitectul şef al unei localităţi este însărcinat cu implementarea prevederilor acestora.