O decizie a instanţei obligă administraţiile locale pe raza cărora existau amplasate turbine eoliene să returneze banii pe care i-au încasat ca impozit pentru aceste instalaţii. Timp de aproximativ cinci ani, administraţiile locale pe raza cărora existau amplasate turbine eoliene au încasat milioane de lei la bugetul local. Aşa se face că sate mici au reuşit să facă investiţii mari şi să se modernizeze. Doar că, în ultima perioadă, instanţele obligă primăriile să dea banii înapoi.

Nu în aceeaşi situaţie se află comuna Casimcea, acolo unde un investitor austriac a instalat, în 2013, un parc eolian de pe urma căruia autoritatea locală a încasat, timp de cinci ani, aproximativ 350.000 de euro anual.

Primarul Gheorghe Ţilincă spune că dacă va fi nevoie să returneze banii, va acţiona în instanţă.

„Deocamdată eu nu trebuie să dau niciun ban. Noi nu ne aflăm în această postură. Societatea care a construit turbinele la noi nu ne-a solicitat să le dăm banii înapoi. Ştiu că există o decizie prin care primăriile trebuie să dea aceşti bani înapoi, şi nu sunt puţini. În cazul în care va trebui să returnăm banii, o să ne judecăm în instanţă şi nu cred că vor avea câştig de cauză. În momentul în care noi am încasat aceşti bani exista un document legal”, ne-a declarat primarul comunei Casimcea, Gheorghe Ţilincă.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.