Pacienţii tulceni vor avea de acum acces la tratamente pentru afecţiuni cardiovasculare precum infarctul miocardic acut sau aritmiile cardiace, fără a mai fi nevoiţi să călătorească în alt judeţ, după ce, angiograful achiziţionat în anul 2015 de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, a fost pus în funcţiune luna trecută de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU).

În cadrul unui parteneriat public privat încheiat între ARES şi SJU, angiograful spitalului va fi operat de ARES, care aduce la Tulcea echipa sa de medici cu experienţă, cu peste 10 premiere medicale naţionale şi internaţionale la activ.

Preşedintele CJ, Horia Teodorescu, a explicat timpul scurs între achiziţie şi darea în folosinţă a angiografului prin lipsa personalului medical.

„Într-un timp foarte scurt a venit angiograful, dar tot într-un timp foarte scurt au plecat şi medicii. De ce? Nu ştiu. Iată că s-a reuşit după câţiva ani să vină către noi cei de la ARES, cu expertiza bogată pe care o au, şi să începem ce ne doream acum cinci sau şase ani. Niciodată nu e prea târziu pentru populaţia judeţului Tulcea”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

Preşedintele Teodorescu  şi-a exprimat speranţa că prin astfel de demersuri, dar şi prin investiţii derulate cu fonduri europene, Tulcea va fi pusă  pe harta centrelor medicale importante ale ţării.

„Am adus aparatură vitală pentru funcţionarea spitalului în parametri normali, iar acest angiograf a completat lista echipamentelor care vor duce la creşterea calităţii actului medical la nivelul spitalului. Acest centru de angiografie inaugurat la Tulcea asigură servicii moderne de tratament pentru afecţiunile cardiovasculare, sprijinind astfel tulcenii care vor putea să se trateze la ei acasă, fără a mai fi nevoie să ajungă în alte zone ale ţării. Sunt paşi importanţi pe care îi facem în asigurarea celor mai bune condiţii pentru tulcenii care au nevoie de îngrijiri medicale şi, alături de investiţii de mare amploare, precum cele derulate cu fonduri europene, credem că, într-un final, vom pune Tulcea pe harta centrelor medicale importante ale ţării”, a precizat preşedintele Horia Teodorescu.

Pentru punerea în funcţiune a aparaturii, în cadrul SJU s-au amenajat săli speciale, iar instituţia a obţinut acreditările necesare de la institutele de specialitate.

„Deschiderea serviciului de cardiologie intervenţională în Spitalul Judeţean Tulcea reprezintă un prim pas în aspiraţia acestui spital de a deveni de importanţă regională. Sunt încă multe de pus la punct. Sper ca acest parteneriat public-privat să funcţioneze foarte bine şi să ajungă la obiectivul propus, ca toate cazurile de infarct de miocard celstemic să fie rezolvate pe plan local, astfel încât să nu mai fie necesar transportul pacientului critic în spitale de anvergură din Bucureşti sau Constanţa, iar timpul de reacţie să fie mai scurt”, a afirmat managerul SJU, dr. Tudor Năstăsescu.

Societatea care operează angiograful a încheiat contract pentru patru ani şi a făcut până acum 14 intervenţii în SJU, prima dintre ele fiind pe data de 13 august, iar aparatul funcţionează fără probleme.

„Activitatea de aici se va desfăşura iniţial încet, încet. Tot managementul spitalului, secţia de ATI, secţia de Cardio trebuie să înveţe să trateze cazurile de infarct sau cazurile urgente de medicină cardiologică. Momentan, vom face cazuri uşoare, programate, iar într-o lună sau două vom ajunge la miocarduri acute care necesită stentare rapidă”, a spus directorul medical şi fondatorul ARES, Oren Iancovici.

Reprezentanţii ARES au vorbit despre importanţa acestui centru pentru pacienţii tulceni, dar şi despre deschiderea pe care au simţit-o din partea autorităţilor din Tulcea, respectiv conducerea CJ Tulcea şi cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

„ARES are, la ora actuală, cea mai amplă expertiză în ceea ce priveşte managementul unui centru de angiografie. Avem cei mai buni şi experimentaţi medici, fluxuri de lucru bine stabilite, materiale de calitate şi consilieri medicali foarte bine pregătiţi care pot ghida pacientul în tot procesul internării. Venim la Tulcea cu această experienţă de peste 10 ani de pionierat în cardiologia intervenţională şi vrem să aducem plus valoare Secţiei de cardiologie din Spitalul Judeţean, unde am găsit medici extraordinari şi dedicaţi, cu care suntem convinşi că vom face o echipă excelentă în beneficiul pacienţilor tulceni”, a spus Iulian Pleşcan, directorul de dezvoltare ARES.

Conform SJU, lunar, la Unitatea de Primire Urgenţe se prezintă 30-35 de cazuri de infarct de miocard.

„Mi s-au implantat două stenturi. Acum obosesc mai pu-ţin, pot să conduc multe ore, sunt bolnav cronic, cardiac şi am mai făcut coronarografie la Târgu Mureş. Pentru orice tulcean, o coronarografie însemna Bucureşti sau Târgu Mureş, ceea ce presupune programare, o aşteptare de trei sau patru luni, drumuri la Casa de Asigurări şi cheltuieli pentru a ajunge la spital”, a declarat George Tabără, în vârstă de 59 de ani, unul dintre pacienţii care au beneficiat de serviciile angiografului din cadrul Spitalului Judeţean.

La evenimentul de lansare a centrului de cardiologie şi radiologie intervenţională au fost prezenţi medici specialişti ai ARES dar şi medicii tulceni dr. Nicoleta Zamfir şi dr. Elena Chircov.

Valoarea totală a aparatului recepţionat de SJU în luna au-gust a anului 2015 a fost de circa 4 milioane de lei, sumă suportată de CJ şi Ministerul Sănătăţii. La acest cost s-a adăugat preţul amenajărilor interioare realizate în spital pentru instalarea aparatului.

Pacienţii vor avea parte de soluţii terapeutice inovatoare pentru diverse afecţiuni din sfera cardiacă şi vasculară. Astfel, în acest centru vor fi trataţi pacienţii cu infarct miocardic acut, boală coronariană ischemică, boală arterială periferică şi diverse aritmii cardiace.

Printre procedurile care vor fi accesibile pacienţilor tulceni se numără coronarografia, procedura de diagnostic pentru starea arterelor inimii, dilatarea vaselor de sânge cu balon şi stent, implantarea de dispozitive cardiace precum stimulatorul cardiac sau defibrilatorul cardiac.

În cadrul ARES Tulcea vor lucra medici cardiologi intervenţionişti şi aritmologi cu experienţă atât în spitalele mari din ţară cât şi în cele din străinătate: dr. Roberto Haret, dr. Denis Amet, dr. Ion Bostan şi dr. Mustafa Adnan.