Primăria Tulcea va depune proiecte de peste 50 de milioane de lei, ce vizează investiţii pe infrastructură pe Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”, proiectul de ordin care prevede normele metodologice urmând a fi aprobat.
„Vrem să prindem un studiu pentru reabilitare şi modernizare străzi din zona Est care are o valoare totală cu tot cu TVA de 55 milioane de lei. Proiectul cuprinde circa 8,5 km de străzi, cum ar fi 24 Ianuarie, Cuza Vodă, Armeană, Concordiei, Gloriei, Avram Iancu, Sălciilor, Mihai Viteazu, Rahovei, Traian Vuia, Nicolae Bălcescu, George Georgescu, Prislav, Plugarilor, Primăverii”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Edilul explică alegerea acestor străzi prin faptul că prin Programul Naţional de Investiţii nu sunt finanţate proiectele integrate ce cuprind apă, canalizare şi asfalt.
„Avem mai multe studii, dar le alegem pe acestea pentru că PNI nu finanţează proiecte integrate. Nu putem depune proiecte prin care să cerem apă, canalizare şi asfalt, deoarece se află la cheltuieli neeligibile. Am ales zona unde pe aceste străzi există apă şi canalizare, în mare parte noi. Vom mai depune un alt studiu de o valoare similară pentru străzi cu apă şi canalizare cum ar fi Plevnei, Miron Costin, Timpului, Rozmarin, Elena Doamna, Impasului”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
Pentru evitarea situaţiilor în care lucrările recente de asfaltare sunt sparte pentru construirea reţelei de apă şi canalizare, se vor finanţa proiecte de modernizări de drumuri doar acolo unde există deja reţea de apă şi canalizare.
Primăria Tulcea pregăteşte şi un proiect de extindere a reţelei de gaze naturale în municipiu, însă acesta va putea fi depus în cea de a doua etapă a programului de finanţare.
„În a doua etapă vom depune un studiu de fezabilitate pentru extinderea gazului metan în municipiul Tulcea pentru 107 străzi în lungime totală de 37 de kilometri”, a spus Ştefan Ilie.
Ministerul Dezvoltării propune, prin normele metodologice de aplicare ale noului Program Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” o serie de prealocări la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.
Este vorba de cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, de 4 milioane pentru fiecare comună şi de 7 milioane de lei pentru fiecare oraş. De asemenea, pentru fiecare municipiu (în afară de reşedinţele de judeţ) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar pentru fiecare reşedinţă de judeţ – 43 de milioane de lei.
Potrivit indicatorilor minimali, prin Program vor fi finanţate 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/ extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale.
Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” prevede finanţarea proiectelor pentru alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor, poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice.
În plus, normele iau în considerare componenta de mediu ca obiectiv specific Contractele de finanţare multianuale încheiate între MDLPA şi beneficiari au o durată de maximum 5 ani bugetari, fără a depăşi data de 31 decembrie 2028, şi se încheie în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare. Execuţia contractelor va fi permanent monitorizată pentru a evita deturnările de fonduri. Va fi organizată o structură specială în cadrul MDLPA, care va asigura monitorizarea proiectelor.