* Alum SA, Vard Electro Tulcea SRL şi Carniprod SRL, firmele tulcene care au obţinut cel mai mare profit brut.

Cele mai profitabile 12 întreprinderi mari, mici, micro şi mijlocii din Tulcea au reuşit, în 2020, să atingă, cumulat, un profit brut  de peste 190 de milioane de lei, adică echivalentul a 38 de milioane  de euro, potrivit datelor realizate de patronatele din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în cadrul Topului Naţional al Firmelor Private din România.

Per ansamblu, aceste companii acoperă domenii dintre cele mai diverse, începând cu domeniul industriei, fabricării altor mijloace de transport, industriei alimentare, al agriculturii, dar şi al serviciilor  de incinerare a deşeurilor de origine animală.

Primul loc în topul întreprinderilor mari cu cel mai mare profit brut îl ocupă firma Alum SA, cu un profit  de 91.870.763 lei, domeniul de activitate fiind „Metalurgia aluminiului”. Pe poziţia a doua s-a clasat Vard Electro Tulcea SRL, cu un profit brut de 5.512.487 lei, având domeniul de activitate în „Fabricarea altor mijloace de transport”. De remarcat că firma se află pe primul loc în sectorul său de activitate.

Pe următoarea poziţie se află Carniprod SRL cu un profit brut de 2.222.447 lei. De subliniat că firma se află pe primul loc în sectorul industriei alimentare, la nivelul judeţului nostru.

În ceea ce priveşte întreprinderile mici, Cazacioc & CO SRL s-a clasat pe prima treaptă a podiumului judeţean la profitul brut obţinut în anul 2020, cu 8.758.134 lei. Firma oferă servicii autorizate complete de incinerare deşeuri de origine animală, colectare, preluare, reciclare, depozitare şi eliminare a deşeurilor din categoria celor nepericuloase, transporturi rutiere de mărfuri, inclusiv deşeuri nepericuloase. De amintit că societatea Cazacioc & CO SRL din Smârdan a fost în atenţia publică, anul trecut, când a fost acuzată că în loc să ardă leşurile oilor moarte scoase de pe nava Queen Hind, răsturnată din cauza supraîncărcării la sfârşitul anului 2019 în Portul Midia, le-a aruncat pe câmp.  Ar fi vorba despre 150.000 de tone de deşeuri animaliere aruncate pe câmp. Pentru incinerarea oilor moarte, Cazacioc & CO SRL a primit circa 1,5 milioane de euro.

Împotriva  lui Gelu Cazacioc, patronul incineratorului, au fost formulate trei capete de acuzare, el riscând, în total, 12 ani de puşcărie. Pe lângă acest dosar, pe numele lui Gelu Cazacioc a mai fost deschis unul pentru furt de curent, în această cauză fiind deja trimis în judecată, iar un altul este încă în lucru.

Pe a doua poziţie s-a clasat Agro Tollil SRL, cu un profit de 5.181.280lei, având domeniul de activitate în Agricultura, vânătoare si servicii anexe. Totodată societatea a reuşit să se claseze pe locul I în topul profitului la nivelul localităţii  Baia. Pe locul trei în topul profitului brut la întreprinderile mici se clasează Arcosim SRL, cu 4.538.407 lei, domeniul de activitate fiind cel al  construcţiilor de clădiri.

În top trei al întreprinderilor micro s-au clasat Piscicola – Tour SRL, Agri Padana SRL şi Stilagro Bela SRL. Prima societate menţionată a avut un profit brut de 8.324.853 lei, domeniul de activitate al acesteia fiind „Acvacultura în ape dulci”. Conform bilanţului pe 2020, societatea a reuşit să se claseze pe primul loc în sectorul său de activitate la nivelul judeţului Tulcea. Chiar dacă în acest top Agri Padana SRL, cu 6.593.643 lei, s-a clasat pe locul al II-lea, în domeniul de activitate „Tranzacţii imobiliare ” se află pe prima poziţie la nivelul localităţii Nalbant.

Societatea Stilagro Bela SRL din Stejaru are un profit brut de 4.396.427 lei, clasându-se pe locul trei în acest top. Totuşi, şi aceasta se situează pe primul loc în domeniul său de activitate, şi anume „Activităţi auxiliare pentru producţia vegetală .

În final, în topul întreprinderilor mijlocii cel mai mare profit brut a obţinut-o firma Cereale Colect Distribution SRL, cu 31.464.325 lei, fiind urmată de Deltanav SA, cu 13.036.131lei, având domeniul de activitatea în „Depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi”. Pe locul trei s-a clasat Cambela  Prod SRL, având domeniul de activitate în „Comerţul cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete”, cu un profit  de 8.404.577lei.

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România organizează, în 5 noiembrie, „Topul Naţional al Firmelor Private din România”, cel mai mare eveniment de recunoaştere a meritelor antreprenorilor prin promovarea celor mai performante business-uri din România.

Potrivit unui comunicat al Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR),  în cadrul evenimentului organizat anual sunt premiate companiile româneşti care au înregistrat performanţe economice notabile şi au adus valoare comunităţii şi economiei româneşti, bucurându-se, totodată, de recunoaşterea la nivel european şi internaţional.

„Potrivit experienţei ultimilor ani, firmele tulcene nu prea au participat în cadrul acestui top. Deşi au rezultate foarte bune, au muncit şi merită să fie recompensate, firmele nu se înghesuie să participe la evenimente naţionale”, ne-a declarat secretarului general al CNIPMMR, Sterică Fudulea.

Firmele care doresc să participe în cadrul Topului Naţional al Firmelor Private din România trebuie să achite o taxă de participare de 700 de lei.