* Pentru nerealizarea a două proiecte finanţate din fonduri europene, instituţia ar putea plăti corecţii de 100%

Neadoptarea a două proiecte de hotărâre privind actualizarea devizelor generale pentru modernizarea drumurilor Stejaru – Cerna şi Baia – Ceamurlia de Sus ar putea duce la falimentarea Consiliului Judeţean Tulcea, atrage atenţia preşedintele Horia Teodorescu.

Proiectele au fost pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare de marţi, dar au fost respinse de majoritatea din jurul liberalilor, care s-au abţinut de la vot.

Ambele investiţii sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, însă, din cauza creşterii indicilor de cost în construcţii şi fenomenelor meteo, dar şi a pandemiei  COVID, Consiliul Judeţean trebuie să suporte o majorare de costuri pentru cele două proiecte, lucru cu care liberalii nu au fost de acord.

Finanţarea proiectului de modernizare a drumului Stejaru – Cerna a fost semnată în octombrie 2017 şi trebuie finalizat până la data de 31 octombrie 2021, după câteva prelungiri datorate fenomenelor meteo extreme ce au avut loc în lunile octombrie 2020 şi mai – iunie 2021.

Valoarea proiectului în urma licitaţiei este de 98.184.000 lei, însă acesta după actualizarea indicilor creşte cu 5 milioane de lei. Câştigătorii licitaţiei sunt Asocierea S.C. STRABAG SRL – S.C. MEGA EDIL S.R.L.

Argumentând abţinerea la proiectul de hotărâre privind alocarea a încă 5 milioane de lei pentru această investiţie, liberalii au invocat rezultatele unui control al Ministerului Dezvoltării care arată că licitaţia a fost organizată cu deficienţe. Mai exact, ar fi fost restricţionată prin caietul de sarcini participarea agenţilor economici.

Potrivit informaţiilor noastre, CJ a contestat rezultatele controlului, urmând ca săptămâna viitoare să atace în instanţă documentul.

Cealaltă investiţie căreia îi creşte preţul de execuţie este Baia – Ceamurlia de Sus, proiect în valoare iniţială de 18.325.973,69 lei, şi câştigat de S.C. TIB CONS SRL. În acest caz, creşterea este în valoare de peste 1,7 milioane de lei. Şi acest proiect a fost prelungit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi reducerea activităţii din cauza pandemiei de COVID.

Şi în acest caz, liberalii nu au fost de acord cu alocarea financiară argumentând că judeţul rămâne fără bani pentru întreţinerea drumurilor. De asemenea, aceştia au avut nişte nelămuriri legate de lungimea drumului, spunând că există o suprapunere de proiecte pe o lungime de circa 2 kilometri de drum judeţean.

În consecinţă, ambele hotărâri au picat. Problema remarcată de consilierul judeţean PSD Dan Munteanu, după vot, se referă la faptul că în lipsa acestor hotărâri consilierii judeţeni ar putea fi acţionaţi în instanţă de constructori, care au solicitat actualizarea preţurilor conform legii.

La finalul şedinţei, preşedintele CJ Tulcea Horia Teodorescu a criticat refuzul liberalilor de a vota proiectele de hotărâre aflate de altfel pentru a doua oară în dezbatere.

„Termenul de recepţie al unuia dintre proiecte este peste o lună şi dacă nu se finalizează atunci înseamnă neîndeplinirea indicatorilor, care automat atrage după sine imposibilitatea de a face recepţia şi o corecţie de 100%. Adică, pune lacătul pe CJ, pentru că investiţia pe ambele proiecte sare de 20 de milioane de euro. Este joaca nervilor şi eu nu vreau să îmi tocesc nervii pentru oameni care sunt de bună credinţă dar nu înţeleg nimic, iar unii înţeleg dar nu sunt de bună credinţă. Eu sunt mâhnit că nu îşi iau toate informaţiile cu toate datele care ar fi clare pentru ei şi vin aici şi votează împotrivă doar pe anumite criterii. Modul şi comportamentul de la Bucureşti s-a transferat şi aici, în teritoriu, dar s-a dovedit că nu este de viaţă lungă această atitudine”, a declarat, la finalul şedinţei, preşedintele Horia Teodorescu.

Conform proiectelor de hotărâre publicate pe site-ul CJ, modernizarea drumului judeţean Stejaru-Cerna, cu o lungime de circa 54 de kilometri, trebuie să se încheie la finele acestei luni, iar bugetul investiţiei trebuie să crească cu 5.082.050,19 lei, ajungând astfel la suma totală de 104.746.702 lei, circa 23,6 milioane de euro.

De asemenea, pentru modernizarea drumului judeţean Baia – Ceamurlia de Sus, cu o lungime de circa 9 kilometri, bugetul trebuie suplimentat cu 1.768.873,11 lei, astfel încât valoarea totală a investiţiei a ajuns la 20.542.720 lei, circa 4,5 milioane de euro.