Tulcenii care au finalizat schema completă de vaccinare după 31 august (a doua doză Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau doza Johnson&Johnson) vor primi tichete valorice în valoare totală de 100 de lei (cinci tichete a câte 20 de lei), aşa cum prevede Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 19 din 30 august 2021.

Direcţia de Sănătate Publică Tulcea a achiziţionat primul lot de tichete necesare persoanelor care s-au vaccinat în luna septembrie. În total este vorba de circa 2.000 de persoane care s-au vaccinat cu schemă completă şi beneficiază de tichete.

„A fost distribuit prin Direcţia de Sănătate Publică primul lot de tichete pentru cei care s-au vaccinat în cursul lunii septembrie. Toate persoanele care s-au vaccinat începând cu data de 3 septembrie, cu schema completă, beneficiază de 5 tichete valorice a câte 20 de lei. Mai mult de jumătate au fost ridicate de cei care s-au vaccinat în septembrie, dar tichetele nu se pierd şi pot fi ridicate de oameni, cel puţin până pe 3 noiembrie. Pe data de 31 octombrie se vor solicita următoarele tichete, pentru că atunci se ştie cantitatea exactă. Acestea se distribuie în centrele de vaccinare, pe bază de semnătură din partea beneficiarului”, ne-a declarat prefectul judeţului, Nicolae Topoleanu.

Conform legislaţiei, tichetele se distribuie nominal persoanelor îndreptăţite, numai la centrul la care s-au vaccinat, în termen de 60 de zile de la data vaccinării cu schemă completă, pe baza actului de identitate şi a dovezii privind vaccinarea în cadrul centrului respectiv.

Doza a treia nu este „premiată”

Conform legii, românii care fac acum doza a treia de vaccin, aşadar au făcut primele două doze în urmă cu cel puţin şase luni, înainte de apariţia actului normativ, nu pot beneficia de aceste vouchere.

În cazul în care unele persoane s-au vaccinat la începutul lunii septembrie, dar nu au primit voucherele la acel moment, acestea  pot reveni acum la punctul unde s-au vaccinat – centru de vaccinare sau cabinetul medicului de familie – pentru a îşi primi voucherele.

Pe de altă parte, emitenţii autorizaţi de tichete de masă pe suport hârtie (Edenred România, Sodexo România şi Up România) au anunţat în presa naţională că au livrat către direcţiile de sănătate publică din toată ţara 350.000 de tichete de vaccinare.

Acordarea tichetelor a fost una dintre măsurile prin care Guvernul a încercat să impulsioneze populaţia să se vaccineze. Tot în acest scop a fost lansată şi „Loteria vaccinării”, care se organizează în o dată pe săptămână.