Florea Stoian, veteran de război din municipiul Tulcea, a împlinit, ieri, un secol de viaţă. A luptat în Al Doilea Război Mondial, a fost prizonier timp de patru ani în lagărele ruseşti, este unul dintre cei 12 veterani tulceni încă în viaţă, şi este bogat. Bogăţia este familia numeroasă – trei copii, opt nepoţi şi 10 strănepoţi – parte din ea fiindu-i ieri alături.
La împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, veteranul a fost sărbătorit nu doar de apropiaţi, ci şi de autorităţile locale, respectiv consilierul local Andaluzia Luca şi preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, col. Vasile Stan.
Reprezentantul Asociaţiei Veteranilor de Război i-a înmânat sărbătoritului o diplomă aniversară, iar consilierul local Andaluzia Luca i-a oferit un tort şi un buchet de flori.
Toţi au ciocnit un pahar de şampanie urându-i lui Florea Stoian cele mai calde felicitări pentru frumoasa vârstă pe care a împlinit-o.
„Este primul eveniment de acest gen la care particip. Am mai fost în urmă cu doi ani la aniversarea unui veteran de război, dar nu avea această vârstă. Este un moment deosebit pentru noi toţi. Domnul Stoian este cât România Mare. Chiar dacă acum suntem o naţiune rătăcită cred că trebuie să îi fim recunoscători. Ziua de astăzi este importantă pentru noi toţi ca exemplu de bun patriot. Practic noi existăm în prezent ca urmare a faptelor pe care le-au făcut aceşti oameni. Nepotul său mi-a spus că domnul Stoian îşi dorea să ajungă la această vârstă, iar bunul Dumnezeu i-a dat această şansă”, ne-a declarat consilierul local, Andaluzia Luca.
La rândul său, col. Vasile Stan, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Tulcea spune că în prezent mai există 12 veterani de război în viaţă şi le doreşte tinerilor să le urmeze exemplul de patriotism.
„Asociaţia Veteranilor de Război din Tulcea mai numără în prezent 216 membri veterani şi văduve de veterani. Nu toţi sunt în evidenţa Casei de Pensii Tulcea, unii fiind înregistraţi în Casa de Pensii sectorială a Ministerului Apărării şi de Interne. Numărul veteranilor din Tulcea este de 12. Noi îi omagiem şi îi cinstim în fiecare an, pentru că aşa se cuvine. În fiecare an şi lună de lună numărul acestora scade. Le dorim multă sănătate, bucurie şi spor în viaţă lor şi familiilor lor. Tinerilor le doresc să le urmeze exemplul pentru patriotism şi eroism”, a precizat col. Vasile Stan.
Ilie Stoian, în vârstă de 70 de ani, este fratele veteranului de război, care îşi aduce aminte cu emoţie momentele relatate de-a lungul timpului de acesta.
„El se trage dintr-o genă longevivă. Mama noastră a trăit 107 ani, iar bunicul peste 90 de ani. Din poveştile lui ştiu că armata rusă îi ducea încolonaţi spre lagăr, iar pe drum le dădea să mănânce peşte sărat fără să le dea apă. Pe drum în momentele când ploua găseau băltoace de apă de unde îşi potoleau setea. În lagărul din Rusia românii şi nemţii erau cazaţi separat. Aceştia au fost puşi să muncească într-o carieră de piatră şi cărau cu tărgile către vagoanele pe care le încărcau”, ne-a povestit Ilie Stoian.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.