Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea continuă să fie sub presiune, toate cele 11 paturi fiind ocupate.

Nicolae Topoleanu, prefectul judeţului Tulcea, a spus că secţia ATI este încărcată la maxim şi până când această presiune nu se va reduce nu se poate vorbi de o depăşire a problemelor.

„Secţia ATI este ocupată în proporţie de 100%, din cele 11 paturi toate sunt ocupate. Am avut zile fără niciun deces, dar şi zile cu trei sau cinci decese. Am avut persoane care au ajuns la spital în stare gravă cu indicatori foarte slabi şi cu şanse mici, dar care totuşi au plecat acasă după efortul medicilor. Vindecarea depinde de la persoană, la persoană, de imunitatea fiecăruia, dar şi de celelalte comorbidităţi de care suferă. Nu am avut linie constantă de decese, numărul  este fluctuant. Am avut şi bolnavi din alte judeţe, Brăila, Focşani, Bucureşti, care au fost trimişi la noi în momentul în care aveam unul sau două paturi libere. Sincer, sunt mai multe persoane care decedează, decât care se vindecă la secţia ATI”, ne-a declarat prefectul judeţului Tulcea, Nicolae Topoleanu.

Potrivit prefectului, majoritatea persoanelor care ajung în secţia ATI sunt nevaccinate şi suferă de diferite comorbidităţi.

„În proporţie de 90% persoanele care ajung la ATI sunt nevaccinate, dar au şi alte comorbidităţi. Acestea ajung foarte târziu la spital, pe mâna medicilor. Ei stau acasă până în ultimul moment, iar atunci când posibilitatea de a respira este redusă intră în panică şi vin către spital, dar, din nefericire, câteodată, este târziu. În momentul în care simptomele de răceală severă sunt similare cu simptomele COVID-ului, precum febră peste 39 de grade, acea stare gripală gravă, persoanele trebuie să sune la 112 şi să solicite ambulanţa pentru a se stabili de către medicul specialist tratamentul ulterior. Dacă stau până în ultimul moment, fiind şi nevaccinaţi, şansele de supravieţuire sunt spre zero”, ne-a spus prefectul Nicolae Topoleanu.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.