Guvernul României a aprobat, joi, alocarea sumei de 12,9 milioane de lei pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei din municipiul Tulcea. Fondurile vor fi virate Primăriei Tulcea, care la rândul său le va distribui furnizorului de agent termic, Energoterm SA.

Energoterm va beneficia în acest sezon rece de o subvenţie alocată din bugetul local al municipiului, în valoare de 5 milioane de lei.

Suma va fi alocată pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, urmând ca de la 1 ianuarie Guvernul să aloce şi alte fonduri pentru subvenţia energiei termice în sistem centralizat.

Pentru ca abonaţii Energoterm să plătească în acest sezon rece factura la energie termică la acelaşi preţ ca în iarna trecută, respectiv 318 lei pe lună, Primăria Tulcea ar avea nevoie de circa 50 de milioane de lei de la bugetul de stat.

Administraţia locală a solicitat Guvernului 38 de milioane de lei.

,,La 318 lei s-ar putea ajunge doar dacă în loc de 43 de milioane de lei am avea 50 de milioane de lei, care ar însemna o subvenţie de 76%”, declara primarul Ştefan Ilie.

Anul acesta Energoterm a înregistrat 1.500 de cereri de debranşare de la sistemul centralizat, din care s-au finalizat 1.350 de  dosare.

Energoterm mai are în prezent circa 7.000 de abonaţi, din care aproximativ 3.300 la Cazanul de Apă Fierbinte (CAF).

Înfiinţată în luna iulie 2005, societatea Energoterm SA are ca acţionar majoritar Consiliul local al municipiului Tulcea şi este singurul furnizor de agent termic în sistem centralizat din Tulcea.