Lipsa orelor de educaţie sexuală în şcoli, accesul nelimitat la Internet, lipsa interesului părinţilor pentru copii sunt doar câteva dintre cauzele creşterii numărului mamelor minore din judeţ.

De la începutul acestui an şi până în prezent la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea au fost deschise 15 dosare penale pentru infracţiunea de act sexual cu un minor, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei.

Cele mai multe dintre acestea, în număr de 10 sunt pentru persoane din mediul rural, iar restul de 5 în  mediul urban.

De altfel, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Tulcea a monitorizat anul acesta 18 cazuri de mame minore.

Cei mai mulţi din adolescenţi pleacă pe drumul acesta necontrolat, fără un minimum de informaţie, iar educaţia sexuală nu ar trebui să lipsească.

„De la începutul anului am avut în atenţie 18 cazuri de mame minore, 17 dintre acestea fiind sub 16 ani. În ceea ce priveşte taţii, depinde de la caz la caz, nu toţi sunt minori. Sunt tinere care provin din familii dezorganizate, dar nu este vorba de o anumită comunitate sau minoritate. Este o problemă generală care se manifestă cu precădere în familiile vulnerabile, acolo unde există lipsă de educaţie, resurse, unde există un model de genul acesta. Indiferent cum s-ar numi educaţie pentru sănătate sau educaţie sexuală, ea trebuie să existe pentru că aceasta e realitatea. La vârste destul de mici adolescenţii îşi încep viaţa sexuală fără informaţii privind sănătatea, protecţia şi prevenţia”, ne-a declarat Laura Micu, director adjunct al DGASPC Tulcea.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.