Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”  (ICEM) a lansat, vineri, trei volume de specialitate – „Peuce”, ,,Ceramica de masă din spaţiul vest-pontic în epoca romană. Secolele I-VII p. Chr.”, dar şi ,,Studii de arheologie şi istorie antică în onoarea lui Victor Henrich Baumann cu ocazia celei de a 80-a aniversări”.

Revista Peuce aniversează 50 de ani de la primul număr şi al 20-lea număr din Biblioteca Istro-Pontică seria Arheologie, o parte din producţia ştiinţifică a ICEM pe anul 2021.

Cea de a doua publicaţie reprezintă teza de doctorat a arheologului Marian Mocanu, intitulată ,,Ceramica de masă din spaţiul vest-pontic în epoca romană. Secolele I-VII p. Chr.”. Aceasta cuprinde lucrări de 290 de pagini semnate de specialişti în arheologie din România şi străinătate, ordonate în capitole dedicate ceramicii de masă.

Surpriza serii a venit spre sfârşitul evenimentului când directorul ICEM Tulcea Sorin Ailincăi i-a înmânat lui Victor Baumann volumul de studii  de arheologie şi istorie antică cu ocazia celei de a 80-a aniversări.

,,Anul acesta Victor Baumann a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Îi urăm domnului Baumann un sincer la mulţi ani, să stea cât mai mult timp printre noi să ne înveţe. Noi ştiind că o să urmeze acest eveniment, la sfârşitul anului trecut, un grup format din mine, domnul Micu, Aurel Stănică, George Nuţu şi Marian Mocanu a început editarea unui volum aniversar. Este volumul numărul 21 din seria istro-pontică, seria arheologie, la care la primul apel au răspuns foarte mulţi colegi tineri. Munca şi activitatea domnului Baumann au avut o adâncă influenţă asupra cercetărilor arheologice din România”, a afirmat Sorin Ailincăi.

Vizibil emoţionat, Victor Baumann le-a mulţumit tuturor pentru munca depusă.

,,Ce bine au ascuns până acum, nimeni nu a ştiut până în prezent ca să îmi şoptească la ureche. Cu toate că eu am ciulit urechile, nu a ajuns la ele. Vă spun sincer că sunt emoţionat şi mulţumesc din suflet colegilor că s-au gândit la cei 8 ani ai mei”, a spus Victor Baumann.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.