Proiectul privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea pe anul 2021, aprobat  în cadrul ultimei şedinţe, a stârnit discuţii în rândul consilierilor locali social democraţi în ceea ce priveşte sumele destinate unor investiţii dar şi iluminatului festiv de sărbători.

,,Mi-a atras atenţia faptul că Gospodăria Comunală şi anul acesta la fel ca şi anul trecut are o economie la reparaţii străzi de circa 1,4 milioane lei. Orice alt cetăţean din alt oraş ar crede că totul este frumos pe străzi. Este al doilea an când se dau bani înapoi, în condiţiile în care la rectificarea din iunie noi am suplimentat bugetul Gospodăriei exact cu un milion de lei pentru reparaţii străzi”, a spus consilierul local PSD, Gabriel Ţiu.

În acest context, primarul Ştefan Ilie a explicat faptul că banii sunt destinaţi amenajării unor parcări din municipiu, care din motive tehnice nu au mai putut fi realizate anul acesta, iar sumele le vor fi din nou alocate anul viitor.

,,Banii sunt cei care au fost alocaţi pentru două investiţii pe care nu am mai putut să le realizăm la finalul acestui an din mai multe motive. Este vorba de  investiţia privind parcarea de la Alum pentru că a trebuit să facem o proiectare tehnică mult mai complexă decât cea pe care am prognozat-o iniţial. La momentul actual am contractat proiectul tehnic pentru a fi autorizat şi apoi scos la licitaţie. În al doilea rând este vorba de investiţia privind amenajarea de pe strada Meduzei, unde de asemenea a trebuit să obţinem nişte avize şi acorduri, proiectul fiind acum în licitaţie. Vă asigur că cei 1,4 milioane de lei se vor regăsi în aceste două proiecte şi anul viitor”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Tot la capitolul buget, consilierul local PSD Andaluzia Luca a întrebat dacă suma destinată iluminatului festiv de sărbători va fi din nou prevăzută în bugetul de anul viitor.

,,În nota de fundamentare ni se aduce la cunoştinţă că de la Serviciul de Gospodărie Municipală, valoarea de 420.000 de lei prevăzută la capitolul reparaţii, întreţinere îmbrăcăminte asfaltică şi întreţinere drumuri pietruite din municipiul Tulcea se diminuează şi se realocă pentru iluminatul festiv de iarnă. În total va fi vorba de 720.000 lei. Întrebarea mea este dacă în luna ianuarie vom avea din nou sumă prevăzută pentru iluminatul festiv pentru 2022?”, a spus Andaluzia Luca.

Primarul a subliniat faptul că 720.000 este suma totală destinată iluminatului festiv pentru acest sezon şi că este pentru prima dată când cetăţenii se vor bucura de atmosfera Crăciunului în mai multe cartiere.

,,Nu, nu vom avea. Este valoarea totală a iluminatului festiv pentru întreg sezonul estival. Suma a crescut faţă de anul trecut pentru că în urma consultării cu cetăţenii care şi-au dorit un lucru ce nu s-a întâmplat de-a lungul timpului, în sensul ca şi în anumite zone comerciale sau centrale ale cartierelor lor să se regăsească spiritul Crăciunului, am extins iluminatul public. Datorită faptului că rata de infectare a scăzut considerabil şi suntem fruntaşi în ţară vom putea permite realizarea târgului de Crăciun”, a explicat Ştefan Ilie.

Primele luminiţe de sărbători au fost aprinse ieri seară în municipiul Tulcea, iarna aceasta primăria alocând un buget de 7 miliarde de le vechi pentru iluminatul festiv. Decorurile luminoase vor fi instalate şi în cartiere, zona centrală şi arterele principale ale municipiului.

Un procent din valoarea instalaţiei de iluminat este susţinut prin sponsorizare de către Flash Lighting, firma care asigură iluminatul public în oraş.

Anul trecut Primăria a alocat un buget de 300.000 lei pentru iluminatul festiv.