La sfârşitul lunii trecute a fost confirmat primul caz de gripă aviară din acest an la nivelul judeţului Tulcea. Este vorba de un caz de influenţă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, la o lebădă de vară, găsită moartă în zona lacului Fortuna.

În acest context, Direcţia Sanitar Veterinară Tulcea a luat mai multe măsuri printre care monitorizarea zonei şi interzicerea proprietarilor de a-şi lăsa gâştele şi raţele libere pe lu-ciul de apă.

„Este vorba de o lebădă care a fost găsită moartă pe data de 26 noiembrie anul curent, iar în urma investigaţiilor de laborator a fost depistat un caz de influenţă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, caracteristic păsărilor sălbatice. Ca urmare, s-au instituit măsurile prevăzute de Manualul Operaţional. Se monitorizează în continuare zona împreună cu reprezentanţi ARBDD. Am trimis adrese către medicii veterinari zonali şi cei de liberă practică privind monitorizarea zonei în vederea depistării animalelor moarte, dar şi sporirea măsurilor de biosecuritate în exploataţiile nonprofesionale “, ne-a declarat directorul DSV Tulcea, Mitică Tuchilă.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.