Doar preşedintele Consiliului Judeţean al Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice Tulcea (CJPPV), Ovidiu Dumitrescu şi consilierul local USR Tatiana Haliţ au participat ieri la dezbaterea publică privind  bugetul municipiului pe anul 2022, administraţia locală fiind reprezentată de primarul Ştefan Ilie şi city managerul Nicolae Bibu.

În cadrul şedinţei, reprezentantul pensionarilor a solicitat mai multe scutiri şi gratuităţi pentru pensionarii tulceni.

“Propunem mărirea plafonului de acordare a abonamentelor de mobilitate urbană pentru pensionarii care au pensia între 1.000-2.000 de lei, în limita a 25 de călătorii lunar. Plafonul actual 1.200 lei nu mai corespunde necesităţilor pensionarilor care se încadrează în aceste limite şi nici nivelului actual al pensiilor. De asemenea, dorim reducerea taxei de habitat pentru unele categorii de pensionari”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, preşedintele CJPPV Tulcea.

Reprezentantul pensionarilor a mai solicitat mărirea plafonului de acordare a călătoriilor gratuite în transportul public, subvenţii speciale de la Primărie la factura de încălzire atât în sistem centralizat cât şi individual, reluarea tradiţiei de sărbătorire a cuplurilor care locuiesc în municipiul Tulcea care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, acordarea dreptului de preemţiune pentru pensionarii care beneficiază în prezent de locuri de parcare, acordarea de ajutoare alimentare pentru pensionarii singuri, fără alte surse de venit, dar şi posibilitatea înfiinţării unei a doua locaţii pentru Clubul Pensionarilor.

Ovidiu Dumitrescu a mai susţinut faptul că  organigrama Poliţiei Locale trebuie revizuită.

“Cred că organigrama Poliţiei Locale este substanţial redusă faţă de cum am avut-o eu, când am înfiinţat-o în 2007, şi cred că este necesară revizuirea acesteia, pentru că vedem aceeaşi circulaţie a bicicletelor şi trotinetelor pe trotuare. De asemenea, ce facem cu sportul? Când vom avea echipă de fotbal în Tulcea?”, a transmis Dumitrescu.

Potrivit estimărilor Consiliului Judeţean al Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice Tulcea, în municipiu, pensionarii reprezintă peste 55% din populaţie şi 72% dintre cei cu drept de vot.

Şi tulcenii cu venituri mici vor beneficia de transport public gratuit

Primarul Ştefan Ilie a spus că se lucrează la o  estimare a impactului bugetar şi a solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă o situaţie a numărului de persoane care înregistrează venituri de până la 2.000 de lei.

“Pentru creşterea numărului de călătorii gratuite pentru persoanele cu venituri de până la 2.000 de lei trebuie să facem şi o estimare a impactului bugetar. Avem solicitări de la mai mulţi tulceni care nu sunt pensionari, dar care au astfel de venituri şi îşi doresc acelaşi lucru. În acest sens, noi am solicitat către ITM să ne dea o situaţie cât mai clară a numărului de persoane pe categorii, a celor care înregistrează venituri de până la 2.000 de lei sau chiar până la 3.005 lei pentru a vedea care este impactul şi dacă ne putem permite. Cele mai mari subvenţii care sunt acordate de către Primăria municipiului sunt pentru transport public şi Energoterm”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Primarul Ştefan Ilie: Tulcenii cu handicap grav şi accentuat, scutiţi de taxa de habitat de anul viitor

Primarul municipiului susţine scutirea de la taxa de habitat a persoanelor cu handicap  grav şi accentuat, însă măsura va fi aplicabilă de anul viitor.

“Pentru reducerea taxei de habitat a persoanelor cu handicap, atât eu, cât şi doamna Haliţ şi alţi cetăţeni au făcut memorii în acest sens şi trebuie să le avem în vedere, nu la proiectul de buget, ci la cel de taxe pentru anul 2022. Eu am propunerea ca persoana care este cu handicap grav şi accentuat să fie scutită în totalitate. Am putea până atunci să lucrăm la un regulament pe care dumneavoastră şi persoanele fizice sau juridice interesate să îl completeze în aşa fel încât el să fie baza acordării taxelor de habitat pentru anul viitor”, a menţionat Ştefan Ilie.

Edilul a amintit faptul că până la 31 martie fiecare cetăţean din municipiu trebuie să depună o declaraţie privind stabilirea taxei de habitat.

“Noi în acest an încercăm să rezolvăm o problemă mult mai gravă decât aceste scutiri. La ultimul recensământ, municipiul Tulcea era numărat cu peste 80.000 de locuitori, iar acum sunt înscrişi la plata taxei de habitat aproximativ 58.000 de locuitori. Din acest motiv am solicitat ca fiecare cetăţean să completeze declaraţia privind taxa de habitat. În teorie, dacă am mai recupera încă 10.000 care se ascund, preţul la taxa de habitat ar trebui să scadă pentru anul viitor”, a subliniat Ştefan Ilie.

Tatiana Haliţ, consilier local USR, a susţinut că bugetul municipiului este structurat bine şi a propus introducerea unor proiecte mai mici, destinate comunităţii.

“Bugetul este structurat bine. Eu propun ca pe lângă proiectele mari pentru oraş să fie strecurate şi proiecte mai micuţe, destinate sprijinirii comunităţii. Proiectele de anvergură se vor vedea în ani, dar sunt şi lucruri mici care ne-ar putea bucura o dată la câteva luni. Eu ţin la lucrurile mici care contează şi de care ne izbim tot timpul”, a spus Tatiana Haliţ.

Printre propunerile avansate de consilierul USR se află realizarea unor spaţii de joacă, un Civic Hub pentru tineret, atribuirea de denumiri noi cartierelor tulcene, măsuri pentru transport public în municipiu pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, accesibilitatea trotuarelor pentru pietoni şi cetăţeni cu dizabilităţi, grădini urbane în cartiere – regulament de folosire şi îngrijire, revitalizarea Satului Pescăresc prin promovare turistică, dansuri şi cântece nord dobrogene, gastronomie şi meşteşuguri ale etnicilor locali pe perioada verii.

În acest context, primarul Ştefan Ilie a spus că se intenţionează crearea unei staţii de autobuz la satul Pescăresc, dar şi a unui calendar de evenimente.

“Încercăm să îi dăm Satului Pescăresc o nouă revigorare. Vom începe în primul rând cu o staţie de autobuz în Satul Pescăresc, în aşa fel încât şi cei care nu vin cu autocare să poată folosi autobuzul. De asemenea, încercăm să avem mai ales pe timpul verii, ca un experiment, cel puţin un eveniment pe săptămână al minorităţilor, al diferitelor asociaţii, etc. Acestea ne pot transmite un program, iar noi să le facilităm utilităţile. Vom face o adunare cu reprezentanţii etniilor şi Consiliul consultativ al oamenilor de afaceri pentru a lua tot calendarul Satului Pescăresc de-a lungul sezonului şi să vină cu propuneri, să vedem cu ce putem sprijini şi poate unele dintre ele vor deveni tradiţii”, a declarat Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea are un buget pe anul 2022 de circa 300 milioane de lei, din care un buget  pentru investiţii de aproximativ 135 milioane de lei.

Proiectul de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea pe anul în curs, aflat în perioada de dezbatere publică până pe 31 ianuarie, are o valoare totală de 300.513.000 lei, adică aproximativ 60 milioane de euro, din care suma de  135.798.000, respectiv 45,19% din buget, este alocată investiţiilor şi diferenţa de 164.715.000 lei, respectiv 54,81% din buget, fiind alocată cheltuielilor operaţionale de funcţionare, reabilitare străzi, întreţinere şi modernizare zone verzi.