Proiectele prioritare pentru comunitate vor fi decise anul acesta de cetăţeni, după ce Primăria municipiului Tulcea îi va invita să participe la actul decizional, potrivit primarului Ştefan Ilie.

Proiectul aprobat anul trecut vizează alocarea din bugetul local a 250.000 de lei pe an pentru proiectele selectate pentru bugetare participativă, sumă ce va fi împărţită de cinci proiecte.

Procesul de bugetare participativă va susţine iniţiativele care au în vedere amenajarea spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă, mobilitatea urbană, infrastructura culturală şi educaţională, protecţia mediului şi digitalizare.

În contextul în care autoritatea locală va identifica mai multe proiecte prioritare pentru comunitate, dar bugetul nu va fi suficient pentru a le pune în practică pe toate, Primăria Tulcea îi va invita pe cetăţeni să decidă ce proiecte vor fi prioritare.

„Anul trecut noi am prins bani pentru bugetare participativă, dar din cauza multor acţiuni pe care le-am desfăşurat nu a mai avut loc. Anul acesta vom face un rând de proiecte, vom colabora cu toţi consilierii şi o să îi invităm pe toţi cetăţenii să voteze, să vadă care proiect este prioritar şi să facă propuneri. Vom identifica mai multe zone în care s-ar putea face proiecte ale căror idei să fie susţinute de cetăţeni şi le vom lansa public. Banii de anul trecut sunt raportaţi pentru anul acesta”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Printre priorităţile din acest an ale administraţiei publice locale se numără investiţiile în infrastructură, construirea unor parcări, dar şi un Gravity Park.

„Acum avem în curs susţinerea unor licitaţii pentru proiectare şi execuţie a unor drumuri, străzi, care sunt pe primul loc în ordinea priorităţilor. Acestea sunt urmate de li-citaţii pentru construirea a cel puţin două parcări, una de tip Park&Ride şi una vis-a-vis de Alum, dar şi pentru proiectul dedicat tinerilor, Gravity Park. Mai avem o licitaţie încheiată pentru amenajarea zonei Meduzei, acolo unde s-au desfiinţat garajele şi trebuie să dăm ordinul de începere a lucrărilor. În acest an vom începe nişte lucrări de infrastructură foarte importante şi sper ca timpul favorabil să fie cât mai lung pentru a se realiza aceste investiţii”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Comisia de evaluare a proiectelor va fi formată din şapte până la 13 membri numiţi prin dispoziţia primarului municipiului, unul dintre ei urmând să fie un reprezentant al comunităţii care va fi selectat din persoanele înscrise pe viitoarea platformă deschisă publicului.

Persoanele care doresc să propună iniţiative trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în municipiul Tulcea şi să se înscrie în platforma online dedicată bugetării participative, iar pentru a lua parte la vot tulcenii trebuie să îşi creeze un cont de utilizator pe aceasta.

Bugetarea participativă are drept obiectiv creşterea transparenţei activităţii administraţiei publice, creşterea gradului de implicare a cetăţenilor în procesul de dezvoltare urbană şi a colaborării dintre cetăţeni şi administraţie.