În caz de necesitate, doar 1.900 de tulceni din cei aproximativ 236.897 înregistraţi în urmă cu trei ani la nivel de judeţ au acces la un adăpost de protecţie civilă. De altfel, toate cele 20 de adăposturi care figurează în judeţul Tulcea sunt amplasate pe raza municipiului. Unele dintre acestea se află la subsolul blocurilor, iar unele din cele văzute de noi sunt pline de peturi, anvelope, borcane cu murături şi alte lucruri.

În municipiul Tulcea sunt 20 de adăposturi de protecţie civilă, cele mai multe în blocurile comuniste, la subsol, însă niciunul nu e dotat conform standardelor.

Potrivit unei situaţii transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea, doar şase dintre aceste adăposturi sunt operative.

„Adăposturile de protecţie civilă se verifică anual de către personal din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta al judeţului Tulcea, dar acestea sunt în administrarea autorităţilor publice locale, instituţiilor şi operatorilor economici. Din cele 20 de adăposturi de protecţie civilă, şase sunt operative, iar celelalte sunt în curs de amenajare. Toate cele 20 de adăposturi din municipiul Tulcea pot adăposti un număr de aproximativ 1.900 de persoane”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea, Nicolae Botezatu.

Pentru a vedea situaţia din teren am fost la faţa locului, acolo unde ne-a însoţit şi prezentat subsolurile administratorul blocului Z 11, Florica Hamcearca, împreună cu câţiva locatari.

„Avem un bloc cu trei scări în care există trei subsoluri. Să spunem că două dintre acestea sunt funcţionale, dar la al treilea nici nu se poate intra de miros. Eu am vrut să facem curăţenie, dar să ne ajute cineva de la apărare civilă. O firmă de curăţenie ne cerea câte 1.000 de lei pe apartament, dar cine să dea atâţia bani. Cei de la Apărarea Civilă trebuiau să ne ajute cu o maşină, nişte soldaţi, şi îi ajutau şi locatarii. Cele două subsoluri sunt funcţionale pentru că oamenii şi-au făcut boxe şi le întreţin, altfel nu mai existau demult. Au mai venit nişte funcţionari de la primărie, au văzut adăposturile, dar nu ştiu ce au scris pe hârtie. Eu le-am spus că nu funcţionează, iar dacă începe războiul nici nu avem adăpost”, ne spune Florica Hamcearca.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.