Echipa de experţi ai Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a avut ieri o întâlnire de lucru cu oficiali ai Primăriei Municipiului Tulcea.
Discuţiile au vizat oportunităţile de finanţare pe care le oferă perioada de programare 2021-2027, iar din această perspectivă s-a făcut practic o evaluare a portofoliului de proiecte cu care municipalitatea este pregătită să abordeze noul exerciţiu financiar, a informat Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării într-un comunicat de presă.
„Pe lângă investiţiile din infrastructura rutieră, o componentă importantă pentru municipiul Tulcea o reprezintă investiţiile în infrastructura de apă şi canalizare. Am înţeles că Operatorul Regional a reuşit să posteze în MySMIS cererea de finanţare în valoare de 172 de milioane de euro. Uşor, uşor acest proiect începe să intre în implementare. Ştiu că numai bugetul pentru municipiul Tulcea, din cadrul acestui proiect, se ridică la peste 40 de milioane de euro, diferenţa fiind distribuită celorlalte unităţi administrativ teritoriale prinse în proiect”, a spus coordonatorul ADI ITI Delta Dunării, Mircea Sorin Zaharcu, în cadrul reuniunii găzduită de Primăria Tulcea.
De asemenea, Zaharcu a vorbit despre implicarea echipei de experţi ai Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară în dezvoltarea unor investiţii pentru eficientizarea sistemelor de termoficare din municipiu.
„Aşteptăm documentul consolidat de la societatea de termoficare, astfel încât să facem o solicitare pentru asistenţă tehnică în vederea elaborării unui studiu de fezabilitate pentru realizarea de capacităţi de producţie pentru energie termică în cogenerare sau alte sisteme care să se încadreze în zona Green Deal”, a spus Zaharcu.
Totodată, Mircea Sorin Zaharcu a afirmat că mecanismul ITI trebuie să-şi intensifice activitatea pe zona de coordonare, pregătire şi sprijinirea beneficiarilor în procesul de implementare a proiectelor.
„Important este să stabilim un mod de lucru pentru perioada următoare astfel încât să putem să avem şi rezultate. Rezultatele beneficiarilor sunt rezultatele noastre. Rezultatele noastre înseamnă finanţări şi absorbţie pentru Guvernul României. Este o relaţie strânsă şi nu trebuie să o scăpăm din vedere”, a spus coordonatorul ADI ITI Delta Dunării.
Propunerile de proiecte ale Primăriei municipiului Tulcea – unul dintre principalii actori din aria de adresabilitate a mecanismului ITI, acoperă o paletă largă de necesităţi pentru comunitate, plecând de la infrastructura de transport, regenerare şi infrastructură urbană, asistenţă medicală comunitară integrată, locuinţe sociale şi educaţie.
În acest context, city manager-ul municipiului Tulcea, Nicolae Bibu, a subliniat că resursa umană, capacitatea administrativă a Primăriei îşi concentrează eforturile în ceea ce înseamnă implementarea proiectelor cu finanţare europeană.