Autorităţile tulcene sunt pregătite să primească un eventual flux de refugiaţi ucraineni, în cazul în care situaţia o va impune. Totodată, dacă va fi cazul, autorităţile sunt pregătite să amenajeze corturi în diverse spaţii.

Ieri, în jurul prânzului traficul de la trecere a punctului de frontieră Isaccea-Orlivka se desfăşura în condiţii normale, nefiind înregistrat un număr semnificativ de persoane.

„Momentan la Isaccea traficul se desfăşoară în condiţii normale. Nu s-a prezentat un număr mai mare de persoane. Ne vom adapta în funcţie de situaţia care se va ivi, dacă va fi cazul”, ne-a declarat inspector principal din cadrul Gărzii de Coastă, Andrei Ene.

Judeţul Tulcea este pregătit să gestioneze un eventual flux de migranţi.

„Suntem pregătiţi să gestionăm toată situaţia privind un eventual  flux de migranţi, respectând planul de acţiune”, ne-a declarat prefectul judeţului, Dan Munteanu.

Primarul Ştefan Ilie spune că a discutat cu cetăţeni români din Ucraina, iar ieri aceştia au ales să respecte recomandarea de a sta în case, cursurile şcolare desfăşurându-se online.

„În urma analizelor care se vor face, dacă se va întâmpla acest lucru, vom avea un Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care va elabora un program pentru refugiaţi. La momentul actual, din ceea ce am cercetat astăzi, nu există un flux la graniţa de frontieră de la Isaccea, care funcţionează la momentul actual la capacitate normală. Nu s-a înregistrat o creştere a traficului, nu sunt la momentul actual nici un fel de certitudini că vom avea în perioada următoare refugiaţi. Am discutat cu cetăţenii români din Ucraina, care nu sunt impacientaţi, li s-a recomandat să stea la casele lor, fac şcoala online şi nu au de gând să emigreze în prezent. În momentul în care ne vom confrunta cu refugiaţi, avem un protocol, şi vom proceda la fel cum facem şi cu cei din Siria care trec pe la noi în căutarea Germaniei sau altor ţări, care va fi extins în funcţie de numărul de refugiaţi. Spaţiile se vor face ad-hoc. Vine primăvara şi se vor pune la dispoziţie spaţii în care se vor amenaja corturi care sunt în gestiunea CJSU, date de Guvern. În prezent există doar adăposturi în caz de urgenţă”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În municipiul Tulcea sunt 20 de adăposturi de protecţie civilă, însă niciunul nu e dotat conform standardelor. În caz de necesitate, doar 1.900 de tulceni din cei aproximativ 236.897 înregistraţi în urmă cu trei ani la nivel de judeţ au acces la un adăpost de protecţie civilă.