Multe dintre clădirile de patrimoniu din municipiu sunt degradate, iar elemente din faţadele acestora prezintă pericol de accidentare pentru pietoni, însă proprietarii acestora nu sunt interesaţi să le reabiliteze nici măcar cu o cofinanţare de la Primăria Tulcea.

Deşi autoritatea locală a întocmit anul trecut un regulament prin care să-i susţină financiar pe proprietari, niciunul dintre aceştia nu a dorit să acceseze fondurile între 50.000-100.000 de euro.

„Regulamentul a fost finalizat însă nimeni nu a fost interesat până acum să îl acceseze. Noi ne dorim să îl refacem pentru a introduce din legislaţie noile reglementări care să fie mai permisive. Ne dorim ca proprietarii de monumente să acceseze ghidul nostru şi vom încerca să îl punem din nou în dezbatere publică. Vom încerca să suplimentăm fondurile la următoarele rectificări, dacă va fi cazul şi dacă vom avea cereri”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În acest context, administraţia locală intenţionează să ia exemplul altor oraşe din ţară, care au mărit impozitul pe aceste clădiri cu până la 500%, în cazurile în care nu a existat interes pentru proiecte de reabilitare.

„Din experienţa celorlalte municipii am observat nişte etape pe care noi le-am mai sărit. Ceea ce noi am făcut a fost să trimitem adrese către proprietari prin care le-am spus că le putem finanţa o parte din cheltuieli. În situaţia în care aceştia nu doresc, am observat la alte municipii că au fost nevoite să le mărească impozitul chiar de 500 de ori. Am observat cum s-a întâmplat în Oradea, dar şi în alte localităţi, că abia după ce au fost constrânşi de acest impozit mai mare au accesat fondurile puse la dispoziţie de către primării”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

La nivelul municipiului, se află 35 de imobile de patrimoniu aflate în domeniul privat, privat culte, domeniul public al municipiului, domeniul public al judeţului şi al statului. Dintre acestea, un număr de 15 imobile au proprietari persoane fizice sau juridice.

Conform listei transmise de Direcţia Judeţeană de Cultură în 2021, imobilele sunt o casă aflată pe strada 14 Noiembrie, fostul Consulat austriac şi fostul sediu al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară, aflate pe strada 9 Mai, trei case aflate pe străzile Buna Vestire, Decebal şi Gavrilov Corneliu, casa „Cireşica” sau fosta fabrică de mezeluri „Teodorof”, aflată pe strada Gloriei, două case de pe strada Mircea Vodă, Casa Lichiardopol şi Casa Motomancea de pe strada Progresului, fostul sediu al Administraţiei Pescăriei Statului din Piaţa Republicii, dar şi clădirea Camerei de Comerţ şi Industrie şi o altă casă, aflate pe strada Victoriei.

În domeniul public al municipiului se află  fosta Jandarmerie turcească, o casă, Liceul „Spiru Haret”, fostul Notariat de stat, Casa Adolfov, aflate pe strada 14 Noiembrie, dar şi Monumentul Independenţei şi bustul lui Spiru Haret.

Toţi proprietarii de clădiri cu faţade degradate care au fost sancţionaţi de Primăria Tulcea cu majorări de 300% şi 500% a impozitului pe proprietăţile în cauză şi-au achitat impozitele la zi. Dintr-un total de 10 decizii emise prin hotărâri de Consiliu Local în ultimii patru ani, toate au fost achitate.