Primăria municipiului Tulcea poate pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni un număr de 1.228 de locuri de cazare, unde vor primi asistenţa de care au nevoie, aceştia beneficiind şi de informaţii în limba ucraineană, transport gratuit sau acces la Internet.

„Primăria Municipiului Tulcea poate pune la dispoziţia cetăţenilor ucraineni refugiaţi 1.228 locuri de cazare, unde vor primi şi asistenţă umanitară adecvată. Empatia manifestată faţă de cetăţenii ucraineni este extraordinară. Până în prezent, situaţia este sub control. Totuşi, este posibil să vină şi momentul în care va fi nevoie de o mobilizare mult mai amplă în faţa unei posibile crize umanitare. Cetăţenii români au demonstrat o solidaritate exemplară”, se arată într-o informare de ieri a Primăriei municipiului Tulcea.

Potrivit acesteia, cetăţenii ucraineni care intră în ţară pe la punctul de trecere Isaccea – Orlovka obţin toate informaţiile necesare la punctul de informare organizat în vamă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Tulcea.

„Marea majoritate a cetăţenilor ucraineni sosiţi până în prezent în Tulcea se află în tranzit şi staţionează temporar”, se precizează în informare.

Cetăţenii ucraineni pot solicita statutul de refugiat la punctul de trecere a frontierei sau la sediul Poliţiei de Frontieră din Tulcea (str. Isaccei nr. 103, lângă sediul Jandarmeriei, tel: 0240 – 534 160 şi 0240 – 534 996).

„Trebuie cunoscut faptul că persoanele care obţin statutul de refugiat nu pot părăsi teritoriul României”, menţionează Primăria Tulcea.

Municipalitatea a mai informat că a înfiinţat un Call Center unde se pot obţine informaţii de către cei care doresc să facă donaţii de alimente, să asigure transport, să ofere locuri de cazare sau alte forme de ajutor.

Numerele de telefon disponibile sunt 0240 – 513.641, 0747.029.873 şi 0756.168.254.

În faţa Primăriei a fost înfiinţat un punct de informaţii şi suport în limba ucraineană, tot acolo putând obţine informaţii şi cei care vor să ajute refugiaţii ucraineni.

De asemenea, la punctul de informare îşi pot lăsa datele de contact şi agenţii economici care îşi pot oferi suportul prin oferirea unei mese calde.

Primăria municipiului Tulcea mai informează că donaţii financiare se pot face în contul RO90BTRLRONCRT0P38206503 – Crucea Roşie Tulcea, CUI 4321593.

Totodată, refugiaţilor li se asigură transport gratuit, acces la Internet în mai multe spaţii publice din oraş, dar şi translatori în limba ucraineană.