Primăria Tulcea va contribui anual cu 100.000 de lei pentru organizarea evenimentului sportiv anual „Săptămâna Sportului la Tulcea”, dar şi cu 20.000 de lei pentru organizarea de activităţi fizice în „Săptămâna Europeană a Sportului – BeActive”, după ce consilierii locali au aprobat luni un proiect în acest sens.

Proiectul prevede asocierea Municipiului Tulcea prin Consiliul Local cu Judeţul Tulcea prin Consiliul Judeţean, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi Inspectoratul Şcolar Judeţean în vederea organizării unor activităţi sportive, a sportului şcolar, a mişcării fizice pentru persoane în vârstă şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Durata parteneriatului este nelimitată şi vine în urma unui studiu realizat la nivelul municipiului din care reiese faptul că sportul atât de performanţă cât şi cel recreaţional este destul de redus ca intensitate.

În acest context, consilierul local PSD Cezar Marin a propus un parteneriat împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean al Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice Tulcea şi realizarea unor investiţii în Clubul Pensionarilor.

„Acest parteneriat se referă la sportivii de performanţă, la tinerii din şcoli şi la cum vom creşte numărul de ore sport în şcoli. În Tulcea există 18.166 de pensionari care se pare că nu îi interesează pe nimeni. Mă gândeam că poate ar trebui să avem un parteneriat şi cu o entitate care răspunde de aceşti bătrâni. Domnul preşedinte Dumitrescu îi reprezintă pe aceşti bătrâni atât la nivel de municipiu, cât şi de judeţ. Ar trebui şi cu ei să facem un parteneriat, pentru că reprezintă 30% din populaţia municipiului. Poate Primăria îşi aduce aminte şi de Clubul Pensionarilor care este pe faleză. Poate se intră acolo şi se fac minime investiţii. Poate că Biroul de Cultură se gândeşte să facă nişte întâlniri astfel încât în acel club să intre şi femeile, care acum nu au acces acolo”, a declarat Cezar Marin.

Primarul Ştefan Ilie a acceptat propunerea, menţionând că într-o şedinţă viitoare se va propune o astfel de asociere.

„Este foarte bună ideea dumneavoastră. Iniţiatorii acestui proiect au fost cei de la Departamentul de Cultură şi Sport din cadrul Primăriei şi au fost foarte activi şi deschişi, dar şi Direcţia de Sport, Inspectoratul Şcolar, cât şi Consiliul Judeţean, care în şedinţa de vineri au aprobat acest parteneriat. Parteneriatul a fost propus în această formă pentru a le da o mai mare responsabilitate celor care vor organiza în aşa fel încât să fie o stare echitabilă între toate clasele de vârstă. Vă propun ca într-o şedinţă următoare să propunem asocierea aceasta cu Consiliul Judeţean al Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice Tulcea”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Mai mult, edilul a spus că se va lua în calcul realizarea unui centru pentru persoanele vârstnice.

„Pentru că la faleză se lucrează şi pentru că ne dorim realizarea unui club al pensionarilor pe măsura muncii pe care au făcut-o în atâţia ani, sunt convins că putem pune în buget proiecte şi soluţii financiare pentru a putea realiza o construcţie. Vă promit că vom pune în bugetul nostru de investiţii şi realizarea unei case. În momentul în care vom aproba şi asocierea, vor fi întâlnirile de lucru între părţile semnatare care vor stabili care sunt activităţile. De asemenea, ne vom gândi şi la un centru pentru persoanele vârstnice şi să fie un concurs de arhitectură la care să participe arhitecţii noştri”, a spus Ştefan Ilie.

Prezent în sală, preşedintele Consiliului Judeţean al Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice Tulcea, Ovidiu Dumitrescu, a salutat sprijinul Primăriei şi a propus înfiinţarea unei şcoli româneşti peste Dunăre.

„Salutăm toate iniţiativele dumneavoastră vis-a-vis de sprijinul direct. Faţă de cei care sunt în nevoi în această perioadă, vă propun ca Primăria Tulcea să iniţieze un proiect privind înfiinţarea unei şcoli româneşti peste Dunăre”, a declarat Ovidiu Dumitrescu.

Preşedintele Ovidiu Dumitrescu a solicitat şi un răspuns la propunerea Consiliului Judeţean al Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice de majorare a nivelului de acordare a abonamentelor de mobilitate urbană şi a susţinut premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Primarul Ştefan Ilie a precizat faptul că un astfel de proiect va fi pe ordinea de zi a Consiliului Local după ce un proiect similar va fi aprobat în Consiliul Judeţean şi a subliniat ideea premierii performanţei înaintea cuplurilor longevive.

Şedinţa Consiliului Local Tulcea a început cu un moment simbolic de solidarizare cu poporul ucrainean, care trece acum prin momente tragice.

Primarul a transmis mulţumiri tuturor tulcenilor şi românilor, care în aceste zile empatizează cu suferinţa poporului ucrainean şi oferă sprijin. Acesta a prezentat analiza primelor zile şi a transmis principalele informaţii pe care cetăţenii trebuie să le cunoască şi pe care, la rândul lor, să le transmită mai departe tuturor celor care vor să se implice în aceste activităţi umanitare.