Două rachete ruseşti au lovit ieri dimineaţă o staţie de radio-locaţie a armatei ucrainene, situată în Loscinovka, la 20 km de Ismail şi doar 15 km faţă de Tulcea. Atacul a fost resimţit şi în România, unde casele locuitorilor din zona Ceatalchioi au fost puternic zguduite de unda de şoc.

Primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, spune că se pregătesc spaţii de cazare şi alimente în cazul în care situaţia se va înrăutăţi şi se aşteaptă ca oamenii de pe malul ucrainean să fugă cu barca peste Dunăre, fără a mai ţine cont de formalităţile legale, dacă situaţia o va impune.

„S-au zguduit câteva locuinţe ale oamenilor din comună şi se aud sirenele din Ismail. Noi ne pregătim, astăzi am făcut o şedinţă de Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă. La şcoală le putem asigura căldura, plus o butelie, un aragaz, o conservă, nişte biscuiţi pentru câteva ore. Dacă îl găseşti pe malul Dunării pe om, poate cu copii, îl aduci undeva la căldură, asta e situaţia. Ne pregătim în cazul în care va fi ceva mai rău, adică oamenii, înainte de cadrul legal, ca să se salveze, vor trece Dunărea cu bărci. Ne pregătim să îi cazăm, mai ales în cazul în care vor trece noaptea, să le dăm un ceai şi un loc unde să poată sta câteva ore până când îşi fac datoria celelalte instituţii abilitate. Ne aşteptăm să treacă cu barca, cu ce apucă fiecare pentru a se salva. Unii cetăţeni mai râd de situaţie, dar toţi suntem panicaţi şi ne facem cruce să mergem cu Dumnezeu înainte! După ce au lovit baza, probabil a mai explodat nişte armament de acolo, pentru că s-au mai auzit cel puţin două bubuituri urmate de zguduituri puternice. Noi suntem în continuare optimişti”, ne-a declarat, ieri, primarul Tudor Cernega.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.