Deficitul de medici de familie din judeţul Tulcea pare să fie un fenomen care continuă la nesfârşit. Comune şi sate, din zone izolate sau destul de populate, resimt lipsa unui astfel de specialist, iar pentru locuitorii din mediul rural accesul la servicii medicale înseamnă timp şi bani în plus, cheltuiţi pe drumurile care duc la oraş .

Potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Tulcea, Eugenia Vasile, la data de 30 septembrie 2022, instituţia avea în evidenţă 192.601 de persoane beneficiare ale pachetelor de servicii medicale, înscrise pe listele celor 79 de medici de familie din judeţ, aflaţi în relaţie contractuală cu CAS.

„La sfârşitul lunii septembrie, din 79 de medici de familie din judeţ, 27 de medici erau pensionari cu activitate prelungită în sistem. Toţi aceşti medici asigură servicii medicale pentru 192.601 de persoane. Pentru asigurarea calităţii asistenţei medicale se are în vedere un număr maxim de persoane înscrise pe lista medicului de familie de 2.200, iar numărul optim de persoane înscrise pe lista medicului de familie, din punctul de vedere al asigurării unor servicii de calitate la nivelul asistenţei medicale primare, care se ia în calcul pentru stabilirea necesarului de medici de familie pe unitate administrativ-teritorială/zonă urbană, este de 1.800″, ne-a declarat Eugenia Vasile.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.