Convoiul umanitar organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara în sprijinul refugiaţilor din Ucraina a ajuns marţi la Isaccea, echipa trimisă montând primul cort dintre cele două trimise pentru adăpostirea persoanelor care trec graniţa în România.

“Se montează acum în vama Isaccea cele două corturi primite de la Consiliul Judeţean Hunedoara, echipate cu şase tunuri de căldură şi tot ce este necesar pentru ca cetăţenii ucraineni care ajung la noi să fie primiţi în condiţii normale. În plus, au mai ajuns de la Hunedoara 80 de paturi cu saltele, pături, lenjerii de pat şi perne, medicamente, materiale sanitare, trei autospeciale medicalizate şi opt paramedici. Îi mulţumesc Preşedintelui CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor şi întregii sale echipe pentru sprijin!”, a transmis, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Primul cort are o capacitate de 30 de paturi de campanie, la care se adaugă sisteme de încălzire şi alte elemente de cazarmament.

“Luni, CJ Hunedoara a aprobat peste 100.000 de euro, sume care vor merge pentru Crucea Roşie, în sprijinul persoanelor refugiate în teritoriul României. Tot luni am pregătit convoiul care să se deplaseze în cel mai scurt timp la Isaccea. Luni seara  am plecat de la Hunedoara cu două tiruri şi trei ambulanţe şi am ajuns marţi dimineaţa la Isaccea. Cortul mare este în punctul unu din Vama Isaccea. A rămas în rezervă la ISU un al doilea cort de şase metri înălţime care să poată fi montat imediat ce situaţia o va impune. Corturile sunt încălzite cu şase tunuri de căldură. Cortul montat este dotat cu 30 de paturi şi se mai pot pune încă 20. Acesta este deservit de o ambulanţă care în caz de necesitate poate oricând să transporte la Spitalul Judeţean sau altă unitate pacienţi”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la Tulcea, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Alin Adam Ţambă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a menţionat şi faptul că în cazul în care situaţia o va impune, se va putea dubla capacitatea de transport cu bacul în punctul de trecere a frontierei Isaccea.

“CJ Hunedoara a făcut un gest extraordinar de mare în sprijinul nostru şi al refugiaţilor din Ucraina. Preşedintele CJ Hunedoara a fost primul care a reacţionat într-un mod extraordinar, cu o determinare fantastică. Doar în două zile de la primul telefon lucrurile s-au aranjat şi au plecat ajutoare către Tulcea. Noi putem procesa un număr dublu de refugiaţi faţă de ceea ce este în momentul de faţă, dacă situaţia o va impune. Prioritar pentru regiunea Odessa este o listă de medicamente primare pentru intervenţii la răni. De asemenea, mai avem o listă în procesare şi cuprinde îmbrăcăminte, pături, izoterme, saltele, etc.”, a spus Horia Teodorescu.

CJ Tulcea va căuta soluţii şi pentru transportul persoanelor din Ucraina care necesită dializă.

“În momentul actual se punea problema transferului la spital a 50 de persoane pentru dializă. Din informaţiile primite de la SJU pot primi 30 de persoane. Voi încerca să găsesc oportunităţi la spitalele din vecinătate pentru diferenţa de 20 de persoane. Sunt bolnavii din zona Odessa. Serviciul se va face cu cazare şi masă”, a explicat  Teodorescu.

Un convoi cu ajutoare a plecat luni seara din Deva spre Isaccea, acesta fiind format din două tiruri care au transportat două corturi cu o capacitate totală de 80 de locuri şi cazarmamentul pentru cazarea refugiaţilor, precum şi mai multe materiale medicale.

De asemenea, la Isaccea au fost trimise trei autospeciale SMURD ale Asociaţiei Salvital şi opt paramedici, precum şi şase angajaţi ai CJ Hunedoara, care se ocupa de toată logistica de la faţa locului.